Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Vybíráte pro své dítě letní tábor? A víte vlastně jak na to?

Kdo by rád poslal svoje děti o letních prázdninách na tábor a ještě nestihl vybrat ten správný, má právě nejvyšší čas, aby se začal výběrem intenzivně zabývat.

  • Publikováno: 11. 04. 2011

Chcete-li totiž mít možnost výběru a ne jen paběrkovat místa, která zbyla, je právě období od ledna do začátku dubna tím nejvhodnejším.

V České republice je nespočet pořadatelů, kteří nabízejí letní tábory nejrůznějšího druhu: od stanových táborů s polní kuchyní přes takzvané puťáky až po chatičkové tábory. Existují tábory týdenní, třítýdenní, jazykové, taneční, záchranářské a tak dále.

Že vám z toho jde hlava kolem a nevíte podle čeho vybrat? Nezoufejte, poradíme vám.

Čím vás vlastně tábor na první pohled zaujme? Bezpochyby je to celotáborový program, což je jeho nejzjevnější charakteristika, podle které si tábor zařadíte do kategorie „zajímavé“ nebo do kategorie „nezajímavé“. Vždyť kdo z rodičů by poslal svou sedmiletou dcerku, která miluje koně, například na tábor bojových umění, že? A dá se očekávat, že šestnáctiletý puberťák se zase nebude cítit ani trochu dobře na táboře s tématem Z pohádky do pohádky. Ano, prvotní výběr probíhá vždy intuitivně na základě zálib a věku vašeho dítěte. Nezapoměňte však vzít v úvahu i jeho fyzické a psychické schopnosti. Třítýdenní puťák rozhodně nelze doporučit pro malé dítě, které nikdy nebylo samo bez rodičů a není zvyklé na pohyb, natož na dlouhé túry. Na začátek by bylo vhodné zkusit kratší táborový pobyt s nenáročným programem a teprve podle toho, jak dítě tábor zvládne, vybírat v dalších letech.

Abyste si mohli být opravdu jistí, že posíláte své dítě na dobrý tábor ke spolehlivému pořadateli a nemusíte se bát o jeho bezpečí a zdraví, je nejlepší poradit se se svými známými, rodiči spolužáků a jinými lidmi z vašeho okolí, kteří už mají s letním táborem nějaké zkušenosti. Pokud vám jiní rodiče doporučí tábor, o kterém jejich spokojené dítě nadšeně mluvilo ještě několik měsíců, pak je to nejlepší vizitka pořadatele a pro vás jednoznačná indície, že jdete správným směrem.

Pokud však nemáte ve svém okolí nikoho, kdo by vám předal kladné reference, zkuste si alespoň sami zjistit o pořadateli tábora co nejvíce informací na internetu. Dobrým znamením bezpochyby je, když má pořadatel za sebou již několikaletou historii. Nebojte se také zavolat hlavnímu vedoucímu, pokud je vámi vybraný organizátor solidní, bude schopen neprodleně a ochotně odpovědět na vaše otázky týkající se následujících témat.

Základním bodem, o který byste se měli zajímat, je kvalifikovanost vedoucích, kterým svěříte děti na celou dobu tábora do péče. „Všichni naši vedoucí bez výjimky absolvují každoročně jeden až dva měsíce před tím, než začne první tábor, povinné školení. Školíme je v tématech dětské psychologie, první pomoci a bezpečnosti na táboře obecně,“ říká Mgr. Josef Valter, předseda občanského sdružení DĚTI BEZ HRANIC. „Protože organizujeme tábory více než 10 let, už nám dorůstají děti do věku praktikantů a vedoucích. To velmi oceňujeme a snažíme se aktivně podporovat, protože tito mladí lidé mají o tábory a práci s dětmi zájem a nejsou to jen „hlídači“. V neposlední řadě pak mají s tábory velké zkušenosti a přinášejí nám i pohled z druhé strany, z pohledu účastníka tábora,“ dodává Valter.

Jedním z důležitých aspektů, se kterým mají některé tábory potíže, jsou hygienické podmínky, které podléhají přísným pravidlům vyhlášky MŠMT. „Všechny tábory sdružení DĚTI BEZ HRANIC jsou předem nahlášeny na příslušné hygienické stanici a projdou každý rok kontrolou z MŠMT a zatím vždy zcela bez výhrad,“ říká na toto téma Josef Valter.
I když nebudete mít několik týdnů dítě pod svým dohledem, budete mít jistě klidnější spaní, budete-li vědět, že na táboře je zabezpečena non-stop kvalitní zdravotní péče. „Na každém našem táboře je školený zdravotník, jak vyžaduje Ministerstvo školství. Většinou se jedná o povoláním zdravotní sestřičky nebo záchranáře a na některé turnusy s námi jezdí dokonce i lékaři. Vždyť kde jinde by mělo být k dispozici perfektní zdravotní zázemí, když ne na našem záchranářském táboře?“ směje se Mgr. Valter ze sdružení DĚTI BEZ HRANIC.

Aby si dítě táborový program jak se patří užilo, mělo by mít také spokojené a plné bříško. Zjistěte si proto, jaký je stravovací režim tábora, kam se chystáte dítě poslat. Zcela běžným standardem u pobytových táborů je pestrá a vyvážená strava 5 x denně a neomezený pitný režim. Zkuste se pozeptat i na případný doplňkový prodej pochutin v bufetu. Na některých táborech je bohužel běžné, že krámek je otevřen nepřetržitě a děti si pak nahrazují oběd chipsy a kolou, protože „fuj, čočku já nejím.“ Josef Valter k této problematice řekl: „Je to samozřejmě velký problém, ale chápeme, že děti mijují sladkosti a asi bychom jim je měli občas dopřát, hlavně když jim v druhé polovině tábora dojdou dobroty z domova. Snažíme se však obchůdek omezit, a to na jednu hodinu denně. Malým dětem navíc jejich oddílový vedoucí vydává kapesné postupně, aby hned v prvních dnech neutratily všechno za sladkosti.“

DĚTI BEZ HRANIC přišly navíc s jednou pověstnou třešničkou na dortu, a to v oblasti komunikace dětí s rodiči během tábora. „Rodičům, kterým se zasteskne po dětech, jež jsou u nás na táboře, nabízíme jedinečnou možnost být s dítětem takřka online v kontaktu. Nejen, že denně aktualizujeme online reportáž s aktuálními fotkami, ale na našich webových stránkách www.detibezhranic.cz najdou rodiče vzkazovník, což je obousměrný prostor pro vzkazy. Děti mají každý den na nástěnce vytištěné čerstvé vzkazy od rodičů a vždy o poledním klidu mohou svůj vzkaz rodičům na web vložit. Neradi vidíme na táboře mobily, protože nám narušují program. Internet, i když je to pro nás pracnější, nám dává perfektní možnost nepřímé komunikace s rodiči a ti tak mohou být klidní, když vidí své rozesmáté dítě na fotkách, říká Mgr. Josef Valter, který je duchovním otcem vzkazovníku a online repotáže na www.detibezhranic.cz.

Pokud jste na všechny výše uvedené otázky dostali od pořadatele tábora vyčerpávající a uspokojivou odpověď, můžete svému dítěti s klidným srdcem zamávat u autobusu a užívat si zasloužené dny rodičovského volna. Věřte, že jste vybrali dobrý tábor a za 14 dní budete vybalovat kufr při nadšeném vyprávění neopakovatelných táborových zážitků vašeho potomka.

Další otázky a odpovědi týkající se letní dětské rekreace a tipy na léty prověřené dětské tábory najdete například na webové stránce www.letnidetsketabory.cz.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...