Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Udělejte si výlet Zpátky do pohádky

Výstava Zpátky do pohádky, která putuje po celé republice a kterou nyní můžete zhlédnout ve Zlínském kraji, je skvělý tip na výlet pro rodiny s dětmi.

  • Publikováno: 19. 03. 2014

Výstava je zaměřená především na dětského návštěvníka a na všechny milovníky pohádkového žánru. Prostřednictvím šedesáti pěti kostýmů, rekvizit a kulis si diváci připomenou patnáct známých pohádek z tvorby Československé a následně České televize, které byly odvysílány v letech 1969 až 2008.

Holčičky se mohou těšit na kostýmy princezen a princů, královen nebo králů, kluci například na Krakonoše, loupežníka, čerta i anděla, čarodějnici, chytrého Honzu a mnohé další nebo na truhlu s pokladem.

Při výběru pohádek nebyl brán zřetel jen na jejich oblíbenost u diváků (Krkonošské pohádky, Lotrando a Zubejda, Zlatovláska, Anděl Páně ad.), ale také na hudební složku pohádek (Popelka, Ať přiletí čáp, královno!, Plaváček, O princezně, která ráčkovala, Královna Koloběžka I., O štěstí a kráse, O chytrém Honzovi ad.), aby si děti mohly připomenout nejenom dané herce a kostýmy, ale také zazpívat si známé písničky.

Nejstarší kostýmy pochází ze 60. a 70. let 20. století z pohádek Popelka a Zlatovláska, nejnovější jsou pouhých šest let staré – z výpravné pohádky Kouzla králů. Co se extravagance kostýmních návrhů týče – nejvýraznější šaty, klobouky a turbany pochází z pohádek Plaváček (ve které si zahrála řada v 80. letech populárních zpěváků a zpěvaček – např. Rottrová, Bartošová, Hložek, Bobek ad.), Ať přiletí čáp, královno! a Kouzla králů (královny ohně a vody). Rukopis výtvarníka Stanislava Holého (Studio kamarád, Jů a Hele) nezapřou kostýmy z pohádky O chytrém Honzovi. Jak vypadal domov sojky – tedy „Krakonošova zahrada“, si připomenou ti, kteří mají rádi večerníček Krkonošské pohádky.

Výstava Zpátky do pohádky měla svoji premiéru v brněnském Letohrádku Mitrovských v roce 2010 a v roce 2011 zahájila své putování po českých a moravských památkách a muzeích. Nyní ji můžete vidět v Domě kultury Zdounky. Potěšitelné je, že v kulturním domě je pouhé symbolické vstupné 10 Kč. Otevřeno je každou sobotu od 13 do 17 hodin a každou neděli od 10 do 17 hodin. Výstava bude trvat do 25. dubna.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...