Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Rožnovská Valaška - tradiční svátek folkloru proběhl minulý víkend

Valašským muzeem v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm zněly od pátku do neděle tóny lidové hudby a roztančená pódia i stráně řinčící meči a sekyrami zvaly návštěvníky k nevšední podívané. Město po…

  • Publikováno: 10. 06. 2014

První den festivalu začal, jako již tradičně, dopolední pohádkou Divadla Dráček z Brna pro děti z rožnovských škol. Odpoledne pak přineslo na rožnovské náměstí živou pozvánku, ve které se představili dva zahraniční hosté, folklorní soubor Somesul z Rumunska a Mbunda Afrika, svérázné hudební uskupení čtyř černošských muzikantů, kteří pocházejí z Ostravy, žijí v Praze a věnují se africké hudbě. Na šermířská klání a bitvy přišli diváky pozvat členové skupiny historického šermu Cavalieri Moravi z Brna a nechybělo ani divácky atraktivní exhibiční vystoupení příslušníků Čestné stráže Armády České republiky.

Večerní programový blok v Komorním amfiteátru otevřel svým profilovým programem domácí soubor Soláň a pak už nic nebránilo tomu, aby byl festival slavnostně zahájen. Jménem hlavního organizátora účastníky festivalu i plné hlediště pozdravil zástupce náčelníka Generálního štábu AČR-ředitel Společného operačního centra Ministerstva obrany generálmajor Aleš Opata a místopředseda Folklorního sdružení ČR Ladislav Michálek. Starostka města Rožnova pod Radhoštěm Markéta Blinková pak ředitelce festivalu podplukovnici Blance Majkusové předala valašku jako symbol vlády nad městem a ředitel Valašského muzea v přírodě Jindřich Ondruš klíč od Dřevěného městečka.

Hlavní večerní program nazvaný „Vandrovali hudci“ byl společným koncertem dvou vynikajících lidových orchestrů. Tím prvním byla Musica Folklorica s uměleckým vedoucím Petrem Pavlincem a primášem Miroslavem Kolaciou a druhým Orchestr lidových nástrojů Vojenského uměleckého souboru Ondráš s primášem a vedoucím Jaromírem Kučerou. Se svými sólisty a hosty rozezněly prostory amfiteátru hudbou mnoha regionů České republiky i ze zahraničí.

Vojenský umělecký soubor Ondráš se v sobotu večer představil ještě v jednom, celosouborovém programu, který jeho tvůrci nazvali „Ozvěny“ a který připomene, že tento profesionální soubor září na folklorním nebi již 60 let.

Sobota přinesla tradiční programy „Trylky Jaroslava Juráška“, soutěžní přehlídku dětských zpěváčků, program dospělých folklorních souborů spolupracujících s Armádou České republiky i poněkud drsněji působící přehlídku skupin historického šermu „Psáno mečem i sekyrou“.

Rožnovská Valaška je každý rok svátkem. Svátkem všech milovníků folkloru a historie, ale také těch, pro které je zachování lidových tradic důležitou součástí naší kultury. Bez ohledu na počasí i jiná úskalí, která život přináší, se organizátorům festivalu stále daří tuto ve všech směrech ojedinělou akci pořádat stále na stejném místě. Není každý den svátek, ale i kdyby byl jen jednou za rok, bylo by to dost…

Hlavními pořadateli festivalu jsou Armáda České republiky, Agentura personalistiky AČR a Agentura plánování a rozvoje lidských zdrojů – Vojenský umělecký soubor ONDRÁŠ, který je programovým tvůrcem celého festivalu. Spolupořadateli letošního ročníku jsou Zlínský kraj, město Rožnov pod Radhoštěm, Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, Folklorní sdružení České republiky a Folklorní sdružení JÁNOŠÍK Brno.

Text a foto: Jana Zechmeisterová


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...