Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Prohlídková štola Starý Martin v Krupce na Teplicku

Krupka je městem cínu, který se v tamních dolech po dlouhá léta těžil. Prohlídková štola Starý Martin je jedním z nejvýznamnějších starých důlních děl krupského revíru.

  • Publikováno: 31. 07. 2011

„Starý Martin“ otvírá severozápadní část žíly Lukáš, která v historických dobách náležela mezi nejdůležitější rudní žíly celého krupského revíru. Žíla Lukáš patří k mnoha mnoha plochým rudním žílám, uloženým v rulách krupského důlního revíru. Tyto žíly byly v historických dobách předmětem intenzivní těžby cínové rudy.

Žíla Lukáš však měla vyjímečný charakter. Její směrná délka je kolem 2 km a jedná se tedy o nejdelší cínovou rudní žílu v České republice a střední Evropě.

Nejstarší práce spadají pravděpodobně do 14. století a na povrchu po nich zůstalo mohutné pole odvalů. Prakticky do konce 18. století probíhala těžba žíly Lukáš četnými jámami s velmi malým plošným rozfáráním. V roce 1864 koupily krupské doly bánští Schiller a Lewald, kteří se pokusili o modernější a komplexnější otvírku hlavních rudních žil, mezi nimi též žíly Lukáš. Bylo započato s ražbou štoly Martin. Samotní podnikatelé konstatují ve svých pracech, že v roce 1868 je „štola Martin dlouhá již 120 láter (cca 227 m) a je jen několik málo láter pod žilou a s jistotou se očekává její naražení“.

Návštěvník může zhlédnout následující zajímavosti:
Charakter ražení historických dlouhých důlních děl
Rozdíly ve vyztužování prostor v minulosti až po současnost
Způsoby dobývání na vybraných místech dokumentující rozvoj technologie těžby
Charakteristické úseky žíly Lukáš s její minerální výplní
Druhotnou pseudokrasovou výzdobu některých důlních děl, kde se za desetiletí až staletí vytvořila působivá drobná krápníková výzdoba

K přiblížení těžby slouží i expozice důlní techniky, která je prezentována návštěvníkům na prostranství za silnicí a před štolou. Návštěvníci mají možnost prohlédnout si zblízka zajímavé důlní stroje, které byly používány především pro práci v podzemí.

K prohlídce štoly „Starý Martin“ se doporučuje návštěvníkům pevná obuv a teplé oblečení, neboť se teplota ve štole i v létě pohybuje okolo 8-10 °C. Prohlídka trvá přibližně 45 minut, trasa je dlouhá přibližně kilometr. Školní skupiny předem nahlásit, vstup dětem do 5 let není povolen.

Historický objekt se nachází na trase silnice z Krupky na Komáří vížku. Autobusové spojení zajišťuje Dopravní podnik Teplice linkou MHD 142 Teplice – Krupka – Fojtovice. Vystoupit lze přímo na zastávce „Martinka“.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...