Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Pohádkové Vánoce v Betlémské kapli

Pohádkové Vánoce v Betlémské kapli 2013 můžete zažít od 30. listopadu 2013 do 5. ledna 2014.

  • Publikováno: 25. 11. 2013

Tradiční vánoční výstavu i letos najdete v podzemních prostorách Betlémské kaple a nosným tématem výstavy budou tentokrát české pohádky. Zhlédnout ji bude možno denně od 30. listopadu 2013 do 5. ledna 2014 od 9:00 do 18:00.

Pro rok 2013 jsou nosným tématem tradiční vánoční výstavy české pohádky, které se hlavně v době Vánoc stávají významným propojovacím prvkem s dobou našich předků. Všechny televize zařazují do svého vánočního programu více pohádek, a také rodiče častěji usedají s dětmi při společném čtení nad knihou.

Výstava se stane jakousi stylizovanou procházkou českými pohádkami, a snad i jejich jemnou oslavou. Na výstavě se alespoň v malých dotycích objeví vše, co tvoří nesmírnou bohatost našich pohádek. Začne se pohádkami národními, přes Spejbla a Hurvínka a Dva mrazíky Jiřího Trnky až po oblíbené postavičky z klasických večerníčků. Tyto postavičky se však mohou použít jen v odsouhlasené formě v souladu s autorskými právy. Proto vás prosíme, nepoužívejte při tvorbě exponátů večerníčkovské postavičky, neboť jsou chráněny autorskými právy. Takovéto exponáty by nemohly být vystaveny.

Část prostoru se bude věnovat loutkám a loutkovému divadlu.

Pomocí funkčního praxinoskopu a strobotopu návštěvníci uvidí princip kresleného nebo loutkového filmu. Pro pobavení návštěvníků bude na výstavě funkční, přes metr dlouhý teleidoskop, u kterého objektiv tvoří kříšťálová koule o průměru 15 cm.

Zároveň výstava dětem i mnohým dospělým připomene některá stará řemesla, jimiž se české pohádky doslova hemží. Vystaveny budou předměty, které s jednotlivými řemesly souvisely a dnes je většina lidí již ani nezná (např. potěh, verpánek, kramle, krajáč, díže a kopist, herdule, brdo, kadlub, onuce apod.). Vaše případná pomoc bude velice vítána.

Jak už se stalo tradicí a vítaným zpestřením těchto výstav, v jejím průběhu budou návštěvníci moci spatřit ukázky staročeských řemesel na vlastní oči. Pozváni budou různí řemeslníci a lidoví tvůrcí, aby zasedli do připravených „dílen“ a předvedli přímo na místě své umění.

Část expozice bude také věnována hračkám, hlavně těm, které v nedávných dobách patřily k nejoblíbenějším vánočním dárkům (např. stavebnice a vláček Merkur).

Výstava rovněž připomene, že české vánoční koledy jsou vlastně zpívanými pohádkami, ve kterých lidé zpívají o tom, co vidí ve svých oblíbených betlémech. I na této výstavě bude umožněno různým sborům zazpívat návštěvníkům koledy.

Velkou část vánoční výstavy budou jako vždy tvořit rozmanité betlémy a další zvykoslovné předměty. U betlémů se výstava zaměří na ty, které v rámci vlastního betlémského výjevu znázorňují také zástupce nejrůznějších řemesel, kteří do betléma přinášejí své výtvory jako dary. Dále se počítá s mnoha živými vánočními stromky, které budou ověšeny ozdobami z přírodních materiálů. Tyto a další zvykoslovné předměty s vazbou na čas adventu a Vánoc budou na výstavě přispívat k vytvoření atmosféry klasických českých lidových Vánoc.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...