Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Origami v Letohrádku Mitrovských v Brně

Krásu papírového umění origami předvádí nová výstava v Letohrádku Mitrovských v Brně - od 19. září do 25. listopadu 2012.

  • Publikováno: 17. 09. 2012

Podzimní sezónu v Letohrádku Mitrovských v Brně ovládne papírové umění origami. Tuto výstavu připravila Česká origami společnost, která představí moderní origami v celé své šíři. Na výstavě bude k vidění řada znamenitých ukázek těch nejpropracovanějších výtvorů nejen od českých, ale i od zahraničních autorů včetně japonského mistra origami Josepha Wu, jehož kolekce je právě exkluzivně zapůjčena v ČR.

Na výstavě uvidíte prakticky všechny moderní techniky origami. Připraveno je i několik zbrusu nových, dosud nevystavených modelů a instalací. Návštěvníci se mohou těšit na oblíbené modely a kompozice, např. Beskydy plné ovcí, africké safari, origami kostry, hmyz, vojenské letiště a mnoho dalších. Premiérově bude představena expozice „Vznik mozaiky“, která předvede tvorbu origami mozaiky v několika fázích, samozřejmě i ve finální podobě. Různorodé exponáty zapůjčilo i japonské velvyslanectví v ČR.

Origami je japonské slovo, které znamená „skládat papír“. Místo původu origami není výhradně určeno – uvádí se jak Čína, tak Japonsko. Skládání papíru má v Asii dlouhou tradici, ale rozvíjelo se i v jiných zemích a dnes je známé po celém světě. Předpokládá se, že origami vzniklo přibližně v 9. století a nejprve mělo své místo při náboženských obřadech ve výzdobě šintoistických svatyní. Jako široce rozšířená zábava se začíná objevovat až v 17. století (nejčastěji různá zvířátka, pohádkové bytosti i pouhé ozdoby), největšího rozkvětu dosáhly skládanky origami v Japonsku koncem 19. století a tuto oblibu si udržely dodnes.

S jednoduchými skládankami se seznamují děti již v mateřských školách a origami jsou zahrnuty i do učebních osnov výtvarné výchovy na základních školách.

Origami však není výlučně dětskou záležitostí. V Japonsku je i seriózní tvůrčí činností dospělých a mistři origami jsou všeobecně uznáváni. Tyto papírové skládanky můžete naleznout i u vchodu do japonských domů, kde slouží k očištění obydlí. Ovšem největším dokladem toho, co pro Japonce origami znamená, je pomník dětským obětem atomové bomby v Hirošimě – Děvčátko skládající jeřába. Byl vytvořen podle dívenky Sadako, trpící v důsledku ozáření leukémií, která se podle staré japonské legendy snažila poskládat tisíc papírových jeřábů, aby se uzdravila; nemoc však byla rychlejší

Skládání papíru v Evropě se vyvinulo zcela nezávisle, a to nejpozději ve 13. století. O zdejším původu existuje spousta teorií. Zatímco Japonci si samozřejmě myslí, že se do Evropy dostalo origami z Japonska, Španělé tvrdí, že vzniklo jako samostatný druh umění ve Španělsku, i když nějaký podíl prý má i Leonardo da Vinci

Principem origami je přeměnit list papíru ve smysluplný objekt pomocí překládání. Jedno z nejdůležitějších pravidel v origami je – nic k listu papíru nepřidávat nebo z listu neoddělovat, skládat vždy pouze z jednoho kusu papíru – bez použití nůžek, lepidla a také bez dalšího zdobení.

Výstava bude přístupná v Letohrádku Mitrovských na Starém Brně od 19. září do 25. listopadu 2012 denně kromě pondělí od 10 do 16 hod.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...