Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Masopustní veselí ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm

V sobotu 22. 2. 2014 se od 9.00 do 16.00 uskuteční v prostorách Dřevěného městečka Valašského muzea v přírodě tradiční masopustní program.

  • Publikováno: 17. 02. 2014

„V sobotu se s námi můžete zúčastnit masopustních obchůzek z Valašska a ochutnat z pestré nabídky zabijačkových výrobků, kterou pro vás připravili mistři řeznického řemesla. Během programu masopustu mohou návštěvníci ochutnat širokou nabídku zabíjačkových výrobků z dílen přibližně 16 mistrů řezníků z okolních regionů a svým hlasem ovlivnit vítěze soutěže ‚O nejlepší řeznický stánek‘. Z lístků, předaných návštěvníky jednotlivým stánkům v rámci této soutěže, bude ve 14:00 vylosován výherce uzené kýty. Zároveň je součástí programu soutěž pro odbornou porotu – 17. ročník soutěže ‚O nejlepší valašskou klobásku‘ a 7. ročník soutěže ‚O nejlepší valašskou tlačenku‘. Vítěze soutěže o nejlepší produkty určí pětičlenná porota, složená z vylosovaných zástupců zúčastněných firem. Vzorky do soutěže mohou nosit přihlášené firmy (celkem 16) do devíti hodin 22. února na ředitelství muzea,“ uvedl Jindřich Ondruš, ředitel muzea.

Program:
09:00 Otevírací doba muzea  – vyhrává dechová hudba Galička
10:00 Slavnostní zahájení pořadu z balkónu fojtství a vyhlášení soutěží
10:15 Masopustní obchůzky hosta ze Slovenské republiky souboru Limbora z Prečína
11:00 Vyhrávání hudby na paloučku
11:30 Masopustní obchůzky valašských souborů Soláň a Radhošť z Rožnova p. R. a masek z Francovy Lhoty.
12:30 Vyhrávání hudby na paloučku
13:00 Masopustní obchůzky hosta ze Slovenské republiky souboru Limbora z Prečína
14:00 Vyhlášení výsledků soutěží
14:30 Masopustní obchůzky valašských souborů Soláň a Radhošť z Rožnova p. R. a masek z Francovy Lhoty.
15:15 Pochovávání basy v podání souboru Soláň z Rožnova p. R.
16:00 Ukončení pořadu

Vstupenky do areálu Dřevěného městečka si mohou zájemci vyzvednout osobně předem na pokladnách muzea od úterý 18. února 2014 v rámci otevírací doby muzea.

„Rozhodli jsme se tak proto, abychom se na místě vyhnuli alespoň částečně případným frontám u pokladen a byl celkově urychlen systém odbavení návštěvníků ve vstupních prostorách muzea,“ uvedl Jindřich Ondruš, ředitel Valašského muzea v přírodě.

Při zakoupení vstupenek do Dřevěného městečka je návštěvníkům umožněn vstup zdarma na právě probíhající výstavy Valašského muzea v přírodě. 10. února 2014 byla slavnostně otevřena výstava (NE)ZAPOMENUTÁ TESLA, k 65. výročí založení NP Tesla Rožnova pod Radhoštěm. V prostoru Sušáku je možno dále zhlédnout stálé výstavy „Městečko pod Radhoštěm“, „Výtvarné umění na Valašsku II“ a „Malovaná jizba“. V Panské sýpce v areálu Dřevěného městečka mohou zájemci navštívit stálou expozici „Řeznické řemeslo“.

Kompletní program akce, struktury vstupného či otevírací doby muzea najdete na www.vmp.cz.

MASOPUST – Tento lidový svátek byl vždy ve znamení zábav a bujarého veselí a vyvrcholil v posledních dnech masopustu, kterým se na Valašsku říkalo fašank nebo také končiny. Masopust začínal už svátkem Tří králů a pokračoval až k Popeleční středě, kterou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. O masopustu se každém domě smažily koblihy či boží milosti, které neodmyslitelně  patřily do jídelníčku tohoto období. Typickou součástí závěru masopustu byly obřadní obchůzky a rej maškar. Obyčejů a zvyků v poslední masopustní dny bylo mnoho, každá vesnice a každý kraj byly něčím odlišné, měly svá specifika. Všude se ale období radostí a rozverností uzavíralo závěrečnou večerní zábavou, na kterou často zvala muzika vyhrávající na návsi. Zábava byla spojena s pochováváním basy, kdy po parodii pohřbu byla za „velkého“ pláče vynesena basa či figurína ze sálu a slavnostně „pohřbena“. To vše na znamení, že čas nevázaného veselí definitivně skončil a nastal čas půstu. Sousedé si po půlnoci na rozloučenou zazpívali postní píseň a rozešli se do svých domovů. A život se opět vrátil do klidných kolejí.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...