Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Jubilejní Bambiriáda 2013 představí dětství v proměnách času

Poslední květnový víkend bude i letos patřit celorepublikové přehlídce volnočasových aktivit pro děti a mládež, Bambiriádě.

  • Publikováno: 27. 04. 2013

Jubilejní 15. ročník této jedinečné akce pořádané Českou radou dětí a mládeže (ČRDM) se letos zabývá tématem dětství a navazuje na základní myšlenku Evropského roku občanů 2013. Nese podtitul „Dětství v proměnách času“.

Bambiriádu bude možné navštívit od 23. do 26. května v některém ze 17 areálů v Blansku, Českých Budějovicích, Českém Těšíně, Humpolci, Chebu, Chrudimi, Ivančicích, Kyjově, Liberci, Náchodě, Ostravě, Plzni, Praze, Rychnově n. Kněžnou, Šumperku, Třinci a ve Zlíně.

„Letošní jubilejní ročník Bambiriády nás přenese do dětství našich předků. V Praze slavnostně otevřou známé osobnosti historickou třídu s prezentací her a hlavolamů, kde si návštěvníci mohou vyzkoušet hry učební pomůcky dávno zapomenuté – složit hlavolam, vyrobit lodičku nebo například psát brkem. Každé sdružení si pro malé i velké návštěvníky připravilo kromě aktuální nabídky své činnosti i nostalgickou vzpomínku inspirovanou dětstvím našich dědečků a babiček,“ vysvětluje předseda ČRDM Aleš Sedláček.

Na co lákají v regionech?

Návštěvníci se mohou těšit nejen na tradiční přehlídku pravidelné činnosti rozmanitých dětských organizací a spolků, ale samozřejmě i na spoustu her, soutěží, zábavy a tvorby. Například v Českých Budějovicích ocení v sobotu dopoledne dobrovolníky z dětských a mládežnických sdružení. Pro děti budou v areálu připraveny lanové aktivity, opičí dráhy, prezentace AČR, ukázky bojové techniky, deskové a stolní hry, netradiční tábornické sporty a bohatý program na podiu. Zlínská Bambiriáda dostala letos nový kabát. Jednotlivé dny budou tematicky rozděleny a z programu stojí za zmínku historická hasící technika, např. stříkačky tažené koňmi obsluhované hasiči v dobových uniformách. V Blansku se Bambiriáda koná úplně poprvé. Dvacet zúčastněných organizací nabídne dětem nejrůznější možnosti zábavy – lanové aktivity, střelnici, výtvarné aktivity a mnohé další. V plánu je také noční hra organizovaná oběma blanenskými skautskými středisky. Celou Bambiriádou budou provázet kromě moderátora také cestovatelé časem Honzík a Maruška, kteří dětem ukážou, jak si děti hrály v minulosti. V Liberci se bude prezentovat 50 vystavovatelů a na 2 pódiích proběhnou programové lahůdky jako 3. ročník severočeského open air break dance šampionátu Kill The Floor. Návštěvníci bambiriádního areálu v Praze na „Kulaťáku“ se mohou těšit kromě již zmíněné historické třídy i na vystoupení Kašpárka v rohlíku nebo na prezentaci Armády ČR, která s námi společně oslaví 15. výročí spolupráce. Té bude věnovaná i tematická fotografická výstava. Její slavnostní otevření se uskuteční 23. května v 10 hodin před budovou Generálního štábu Armády ČR. Kromě Prahy se letos Armáda České republiky zapojí do Bambiriády i v dalších 14 městech. Děti se mohou těšit na ukázky zbraní, techniky i celou řadu soutěží. A protože AČR letos slaví 20 let své existence, ukáže nejen moderní věci, ale pro srovnání i starší vybavení, aby bylo patrné, jaký kus cesty vpřed za tu dobu urazila. V Praze bude moderní věci reprezentovat například kolový obrněný transportér Pandur a lehké obrněné vozidlo IVECO, které pro srovnání vývoje vojenské techniky doplní některý z exemplářů ze sbírek Vojenského historického ústavu.

Padne nový taneční rekord?

V sobotu 25. května se největší taneční skupina v republice Dancing Crackers (v překladu Tančící sušenky) pokusí o zápis do České knihy rekordů. Na pódiu bude tančit nejvíce tanečníků z jedné skupiny společnou choreografii ve stylu streetdance. Připojí se i děti z Klokánku Hostivice. Rekord je výjimečný ve způsobu, jakým se společné vystoupení rozšíří mezi tanečníky. Neučí se ho přes internet, jak to u podobných rekordů bývá zvykem, ale v daných městech choreografii učí lektoři Dancing Crackers osobně. Na celý průběh rekordu bude dohlížet komisař Agentury Dobrý den. Tanečníky podpoří svojí účastí herečka a modelka Alice Bendová.

Soutěžíme o atraktivní ceny!

Ani v letošním ročníku Bambiriády nechybí celorepubliková soutěž, tentokrát s literárně vlastivědným motivem. Soutěž „Odkud jsem“ vybídla děti k hlubšímu poznávání míst, ve kterých žijí. Mají za úkol vypátrat a popsat pozoruhodnosti, které činí tato místa výjimečnými – ať už jde o jejich historický či architektonický význam, vazbu na slavnou osobnost nebo třeba něco docela jiného, možná méně zásadního, ale stejně zajímavého. Uzávěrka soutěže je posledního dubna. 

Vstupenka zdarma a ještě dárek navíc

Na Bambiriádu je každoročně vstup zdarma. Po předložení vstupenky mohou děti s doprovodem navštívit za výhodných podmínek další kulturní a sportovní zařízení, jako jsou např. objekty Muzea hl. m. Prahy, Výstavu „Pod hladinou Vltavy“ či Muzeum Karlova mostu. Podmínky vstupu a termíny čerpání naleznete na www.bambiriada.cz.

Partnerství

Generálním partnerem je opět FLEXI životní pojištění od Pojišťovny České spořitelny, dalšími partnery jsou Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Armáda České republiky, Zastoupení Evropské komise v ČR, České dráhy. Mediální podporu zajišťují síť rádií HIT, deník Právo, Alik.cz, Učitelské noviny, Adam.cz, Borovice.cz, Maminka, Sluníčko, Mateřídouška, Pěknýden.cz a Květy. Významným partnerem v Praze je Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, E.ON, Nadační fond Albert, ING, Igráček a Auto Dejvice.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...