Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Betlémské světlo 2011 putuje světem

Každoročně skauti vozí do Česka vánoční plamínek Betlémského světla. Že se jedná o novodobou vánoční tradici, ví dnes už každý.

  • Publikováno: 24. 12. 2010

Světlo, které se každoročně zapálí v Betlémě a pak putuje do všech domácností napříč Evropou, se znovu dostává i k nám.

Doma ho každoročně mají nejen mladí a staří, ale i celé rodiny s dětmi. Symbol Vánoc nemůže chybět u žádné štědrovečerní večeře, u tvoření atmosféry při rozdávání dárků, ani když s dětmi zapalujete svíčky ve skořápkách, které vyplouvají na svou cestu. Mít doma Betlémský plamínek a nenechat ho zhasnout po tak dlouhé cestě znamená zapojit se do obrovského řetězu a být při tom!
Být při tom, co spojuje před Vánoci statisíce lidí.

Pro Betlémské světlo si lidé mohou přijít již od 18. prosince 2010 na stovkách míst v ČR.

Pro skauty je Betlémské světlo symbolem míru, přátelství a vánoční pohody.

Betlémské světlo je plamínek, který putuje napříč Evropou. Světélko zažehnuté v místě narození Ježíše Krista – Betlémě – k nám letos dorazí již podvaadvacáté.
Myšlenka šíření předvánočního pokoje a míru vznikla v Rakousku, odkud se rozšířila do pětadvaceti zemí světa. Tak byla založena novodobá vánoční tradice, která letos slaví své dvaadvacáté výročí. Úplně poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se stal součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc znevýhodněným dětem.
K nám se Betlémské světlo dostalo po pádu čtyřicetileté komunistické vlády a v rukou skautů poprvé putuje v prosinci 1989 až pod sochu sv. Václava v Praze.

Odkud se bere?

Betlémské světlo k nám tradičně putuje z Vídně, kde ho rakouští skauti předali 11. prosince delegacím z celé Evropy. Za Česko převzali plamen ve Vídni skauti z Brna. V sobotu 18. prosince se pak začalo rozvážet do všech koutů republiky. Vyzvednout si ho může každý: skauti světlo nerozvážejí totiž jen vlakem, ale umisťují ho i do různých institucí jako knihovny, na vánoční trhy, na náměstí měst a do kostelů.

betlemskesvetlo.cz


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...