Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Začíná 23. ročník Zlatého Ámose

V pondělí 5. října, na Světový den učitelů, slavnostně odstartuje 23. ročník populární ankety o nejoblíbenějšího učitele ČR, Zlatý Ámos 2016.

  • Publikováno: 02. 10. 2015

„Naše anketa spojuje dva významné dny. Začíná tradičně na Světový den učitelů a vrcholí koncem března, kdy si připomínáme narození učitele národů, Jana Amose Komenského,“ říká ředitel ankety Slávek Hrzal.

„Ankety Zlatý Ámos si velmi vážím, znám ji dlouho jako občan a je mi ctí, že ji mohu podpořit jako ministryně školství, „uvedla na adresu ankety Kateřina Valachová a dodala: „Nejvíc se mi na ní líbí, že je o propojení dětí a učitelů, protože o tom je vzdělávání a o tom by mělo být naše školství.“

Zatím poslední korunovaná Zlatá Ámoska Hana Pacíková z Holešova vzpomínala na to, co jí a jejím studentům anketa přinesla: „Nikdy dříve jsem nic podobného nezažila. Od začátku jsem si připadala, že se vyskytuji v něčem nadpřirozeném. Má práce získala ocenění, o jakém se mi dříve ani nesnilo. Vztah se studenty a jejich rodiči získal nový rozměr, který se velice těžko popisuje. Přála bych tento prožitek každému učiteli, který je toho hoden.“

Od pondělka 5. října mohou tedy žáci základních škol a studenti škol středních nominovat své oblíbené kantory na titul Zlatý Ámos. Přihlásit svou paní učitelku nebo svého pana učitele do Zlatého Ámose není složité. Do on-line přihlášky, kterou najdete na www.zlatyamos.cz, je potřeba napsat stručnou charakteristiku nominovaného, popsat jednu společně prožitou příhodu a připojit naskenovaný formulář s podpisy sta osob, které s nominací souhlasí.

V lednu a únoru 2016 proběhnou regionální kola. V nich musí žáci a studenti před porotou vtipně a originálně vysvětlit, proč svou paní učitelku nebo pana učitele nominovali. V krajích, kde budou nejméně tři nominovaní, zvolí porota regionálních kol Krajské Ámose.

Kdo zvládne regionální kolo, postupuje do semifinále, ve kterém se rozhodne o šestici kandidátů na titul Zlatý Ámos. A v pátek 18. března 2016 se ve veřejném klání rozhodne, kdo od Hany Pacíkové převezme korunu a žezlo nejoblíbenějšího učitele České republiky ve školním roce 2015/2016.

Jak už se stalo v posledních ročnících tradicí, Ámosů bude koncem března příštího roku víc. Tradičně dospělá porota vybere Zlatého Ámose, dětská porota zvolí Dětského Ámose a prostřednictvím SMS může každý ovlivnit nositele titulu Ámos sympaťák.

Kromě toho Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ocení Ámose češtináře, ČEZ – zlatý partner ankety vybere Ámose fyzikáře a Unipetrol – stříbrný partner pak Ámose chemikáře.

Součástí zahájení 23. ročníku ankety Zlatý Ámos je prezentace ve stánku ve vstupní hale na veletrhu FOR TOYS od 8. do 11. října 2015. Anketu Zlatý Ámos nejen představíme, ale připravili jsme pro návštěvníky i zajímavou dílnu – výrobu zvířátek ze starých novin, speciální Ámosovské omalovánky, velkou skládací sochu J. A. Komenského a v sobotu 10. října od 14.45 hodin na pódiu vystoupí Ámos chemikář 2015 Radek Matuška se svými studenty a chemickou show.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...