Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Víkend otevřených zahrad

Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu ve spolupráci s NPÚ připravuje letos na tento víkend již II.ročník akce „Víkend otevřených zahrad“.

  • Publikováno: 13. 06. 2011

Na rozdíl od ročníku prvního, loňského, kdy si návštěvníci mohli prohlédnout pouze tři pražské zahrady, se podařilo oslovit objekty po celé České republice, a to velice úspěšně, takže program bude letos plošně probíhat s výjimkou jednoho ve všech krajích a ve více než třech desítkách objektů, většinou s doplňkovým programem.

Svátek otevírání běžně nepřístupných zahrad veřejnosti (Open Garden & Squares Weekend) vznikl ve Velké Británii a postupně se stal tradičním po celé Evropě. I my se naším počinem připojujeme k této příjemné, dnes již celoevropské tradici.

Projekt probíhá každoročně pouze jednou a to ve stanoveném termínu – během druhého červnového víkendu, kdy se pro návštěvníky otevírají jinak běžně uzavřené zahrady, vnitřní prostory stavebních komplexů či jiná zajímavá zahradně upravená místa. Příchozí tak mohou objevovat jejich speciální atmosféru a kouzla, která běžně zůstávají skryta, ač jsou mnohdy denně bez povšimnutí míjena.

V případě „Víkendu otevřených zahrad“ v České republice bychom rádi představili běžně nepřístupné i přístupné palácové, zámecké a další zahrady a jejich části, či jiné zajímavé zahradní prostory. V případě zapojení běžně navštěvovaných míst se návštěvníci setkají s mimořádným doplňkovým programem (komentované prohlídky, prohlídky zázemí zahrad, komponované programy atd), který je určen pouze pro tento slavnostní víkend.

Prostřednictvím této iniciativy bychom rádi zvýšili povědomí o kráse a rozmanitosti zeleně v našich městech, historických památkách a o málo známých místních a veřejných zahradách (prostorách), a tím i pomohli ke zvýšení zájmu o vegetační prvky a případně umožnili nové inspirace.

Úžasná kultura zahrad a zelených ploch odráží variabilnost struktury obyvatelstva, kultury, historie a životního prostředí a je jejich nádhernou vizitkou.

A pravdou je, že v naší zemi takových nádherných lokalit máme velké množství a rozhodně si zaslouží zprostředkovat jejich návštěvu, i kdyby to mělo být pouze jednou za rok.

Aktualizovaný seznam zapojených zahrad naleznete na stránkách www.szkt.cz.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...