Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Valašské muzeum v přírodě představuje novinky a zve na zajímavé akce

Pracovníci Borovice.cz se zúčastnili představení aktivit Valašského muzea před další sezónou. Jelikož je právě Rožnov pod Radhoštěm cílem celé řady školních výletů a oddílových výletů, přinášíme…

  • Publikováno: 08. 04. 2013

Novinky Valašského muzea v přírodě by měly přispět ke zkvalitnění služeb a jeho přístupu k veřejnosti. Jednou ze zásadních změn je zlevnění celoroční vstupenky do všech areálů muzea.

„Permanentku je možno si zakoupit na pokladnách muzea a i na náměstí v informačním centru za 350,- Kč. Je platná na 20 vstupů pro jednu osobu do všech areálů včetně programových akcí pořádaných muzeem,“ uvedl Jindřich Ondruš, ředitel muzea.

Bonusem je vstup zdarma na výstavy konané v areálu muzea při zakoupení vstupenky do Dřevěného městečka či okružního vstupného do všech areálů. Zároveň si návštěvníci mohou dopředu zakoupit vstupenky na hlavní akce konané v průběhu roku v areálu muzea za stejnou cenu na pokladnách muzea. U základního vstupného do Dřevěného městečka došlo k navýšení ceny vstupného o 10,- Kč, u rodinné a okružní je to o 20,- Kč. To vše v souvislosti se zvýšením sazeb DPH a růstem cen vstupních komodit.

Na základě řady žádostí návštěvníků byla prodloužena otevírací doba Dřevěného městečka a výstav v době letních prázdnin dětí, tj. červenec a srpen, do 19.00. „Reflektujeme aktuální potřeby návštěvníků, snažíme se jim vytvořit podmínky pro to, aby se zde v muzeu cítili dobře, strávili zde příjemný čas a vraceli se či doporučovali dále,“ uvádí Jindřich Ondruš.

Ve spolupráci s městem Rožnov pod Radhoštěm byl umožněn vstup na nově otevřenou Jurkovičovu rozhlednu, kterou vybudovalo město, po zelené turistické značce od centrálního parkoviště muzea nebo z Valašské dědiny.

Za zajímavých programových věcí lze například zmínit 20. ročník konání „Rožnovské valašky“ (7. – 9. 6. – Mezinárodní armádní folklorní festival) a taktéž 20. ročník „Pekařské soboty“ (20. 7.). Do programu byla zařazena i ukázka „Valašské svatby z Nového Hrozenkova“ (30. 6.) a po několika letech se do programu vracejí „Dožínky“ (24. 8.).

V letošním roce si připomínají kulaté výročí i dvě významné organizace a o to je obohacen program v muzeu. 40 let od založení si připomíná CHKO Beskydy (pořad „Pojďme chránit přírodu“ – 15. 6.) a 90 let výročí založení Československé myslivecké jednoty (pořad „Myslivosti zdar!“ – 14. 9.).

V letošním roce se koná 37. ročník „Mezinárodního folklorního festivalu Rožnovské slavnosti“ (5. -7. 7.) a je zde rozjednaná účast souboru Altai Kai z Altaje (Rusko), jejichž raritou je hrdelní zpěv, který je zapsán na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

V souvislosti s připomínkou výročí 1150 let příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Moravu je možné ve Valašském muzeu v přírodě od 28. března do 3. listopadu 2013 zhlédnout výstavu s názvem „Tři století cyrilometodějské tradice na Moravském Valašsku“. Ta dokumentuje vývoj cyrilometodějské tradice od počátku 18. století, od kdy jsou zachovány nejstarší zprávy v dobové literatuře a archivních pramenech, přes vývoj v 19. století, kde ke slovu přichází i umělecké zpracování cyrilometodějského motivu, až po nedávnou minulost, plnou dramatických zvratů, které přineslo 20. století. Mezi nejvzácnějšími exponáty bude zastoupen oltářní obraz Cyrila a Metoděje z farního kostela v Zašové, dále bronzový zvon Cyril a Metoděj ze Zvonařské dílny v Brodku u Přerova nebo dřevěný model radhošťské kaple ze sbírek Valašského muzea v přírodě. K vidění bude spousta archiválií, literatury, několik obrazů a drobných exponátů s cyrilometodějskou tématikou.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...