Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Těší mě, když si návštěvníci Babočky umí vychutnat zdejší romantiku

Zdeněk Paroulek již třetím rokem provozuje rekreační středisko Babočka v Chřibské. Zajímalo nás, jak se táborovému areálu daří a zeptali se třeba i na to, proč se středisko jmenuje Babočka.

  • Publikováno: 03. 09. 2018

Pane Paroulku, jak jste se dostal k provozovaní rekreačního střediska?

Už téměř třicet let patřím do party vedoucích na dětských táborech. Jako místopředseda občanského spolku Tábor bez hranic jsme každým rokem řešili, kam pojedeme, a poznali jsme tak několik středisek. Před pár lety jsme navštívili i náš současný areál na pomezí Českého Švýcarska, který slouží hlavně dětským táborům a školám v přírodě. Hned se nám zalíbil – skvěle vymyšlený tábor mezi posledními pár chalupami na konečné autobusu v překrásné přírodě. Tenkrát jsme se sice s provozovateli nedohodli na termínu, ale po areálu jsme neustále pokukovali. Když jsme zjistili, že je na prodej, šli jsme do toho. A protože jsem již tehdy pracoval na živnostenský list, nebyl pro mě problém se do Babočky na většinu roku přestěhovat. Zkrátka na konci léta 2015 jsme se s pomocí rodiny, táborových a veslařských kamarádů pustili do potřebné rekonstrukce. Bez dotací a sponzorů. A podařilo se!

Co vás na tom nejvíc baví?

Těší mě, jak za ty tři roky středisko rozkvetlo, a těší mě, když přijedou návštěvníci, kteří dokážou vychutnat zdejší romantiku a nechovají se ve smyslu „po nás potopa“. Už jsem zde měl možnost poznat hodně skvělých lidí. Vždy je rád uvidím a budu se jim snažit nabídnout maximum, aby u nás byli spokojeni. A protože jsem srdcem táborník, nejraději bych byl, kdyby na nás rády vzpomínaly především děti. Moc mě proto potěšilo, co nám do kroniky napsala Martina Fialková, finalistka televizní reality show Robinsonův ostrov, která nás v Babočce navštívila: „Děkuji, že jsem díky Vám prožila nejkrásnější dětství, jaké jsem mohla prožít. Jen díky Táboru bez hranic jsem byla připravena přežít Robinsonův ostrov. Děkuji, že jsem Vás mohla poznat.“

Jak vznikl název Babočka? Má to nějaký hlubší podtext?

Po večerech jsme doma přemýšleli, jak středisko s obecným názvem pokřtít. Chtěli jsme, aby název  nějak souvisel s místem, kde leží. Ve hře bylo třeba to, že se jedná o kraj sklářů, ale hlavně to, že se jedná o kraj, kde žije spousta živočišných druhů. Když na podzim odjedou poslední návštěvníci, chodí nám po areálu srnky, jeleni, lišky, dokonce i jezevci. Ale babočky tady často zahlédnete i během sezóny. A právě babočky tady létaly, když jsme poprvé kosili vysokou trávu. Motýlům obecně se nejlépe daří v neporušené přírodě. V tom je možné hledat i hlubší podtext.

Jaké akce se u vás nejčastěji konají? Byla nějaká zajímavá, na kterou rád vzpomínáte?

Jak jsem již zmínil, středisko patří především dětským táborům a školám v přírodě. Škála akcí je ale mnohem pestřejší. Už jsme se stali cílem tajného automobilového závodu, místem srazu motorkářů, větší oslavy narozenin nebo základnou pro výlety členů cykloturistického spolku. Na soustředěních se zde střídá řada sportovců. Pravidelně k nám jezdí veslaři z několika oddílů s koly na kondiční přípravu, měli jsme tady fotbalisty, judisty nebo atlety. Naše víkendová Babočkiáda byla dokonce zařazena do Evropského týdne sportu. Letos jsme připravili i první svatbu a svatební hosté byli překvapeni, jak skvělá svatba se dá u nás uspořádat. Docela mě taky dostalo, když účastníci zmíněného tajného závodu napsali do naší kroniky: „Už léta jezdíme tajný závod a ten letošní, 22. ročník jsme zakončili v nejlepším kempu všech dob. A že to s námi není vždy jednoduché. Je těžké uspokojit specifická přání stovky lidí a rádi bychom zde opět skončili, ale to by už náš tajný závod nebyl tajný. Skvělé obsluze se podařilo uspokojit touhy všech z nás“

Co návštěvníkům můžete v areálu nabídnout? Čím jste specifičtí, jedineční, čeho si na sobě  nejvíc ceníte?

Srdcem Babočky je zděná budova s velkou jídelnou, krytou venkovní terasou, rekonstruovanými umývárnami se sprchami a toaletami. Elektrifikované chatky jsou obklopeny hřišti, klubovnami a v teplých dnech vítaným bazénem. A čím jste specifičtí? Asi tím, že jsme trochu retro – v tom nejlepším slova smyslu. Snažíme se sice neustále středisko renovovat a doplňovat o další možnosti, jak zpříjemnit návštěvníkům pobyt, ale přitom určitě chceme zachovat romantickou atmosféru tradičních táborů.

RS Babočka se nachází na pomezí Lužických hor a Českého Švýcarska. Co může tato oblast nabídnout zajímavého pro dětské skupiny?

Nejbližším cílem výletu může být půvabné centrum města Chřibská, kde se dá zajít do nedávno otevřené cukrárny, vykoupat na koupališti, využít víceúčelové i speciální dětské hřiště. V okolí je také lesní divadlo, unikatní kamenné varhany Zlatý vrch nebo rozhledna Studenec. Snadno dostupný je Jiřetín pod Jedlovou s adrenalinovým parkem a se zříceninou hradu Tolštejn. A celá oblast Českého Švýcarska nabízí spoustu atraktivních cílů – Pravčickou bránu, lodičky ve Hřensku, Dolský mlýn, kde se natáčely známé pohádky atd. atd.

Publikováno 4. září 2018

Informace o Rekreačním středisku Babočka najdete na Borovici: https://www.borovice.cz/ubytovani/rekreacni-stredisko-babocka/ nebo na webu www.rsbabocka.cz


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...