Přidat inzerci

Navigace

Stanovisko předsedy Pionýra k letním táborům 2020

Letní tábory jsou v posledních týdnech velké téma. Budou letos vůbec? Jak budou vypadat? „Pro spolek s desítkami let táborové tradice, jako je Pionýr, to není jednoduchá situace. Snažíme se být…

• Publikováno: 12. 05. 2020

Tábory nejsou samozřejmost

Proč jsou tábory náhle tak horké téma? Varianta, že by letní prázdniny proběhly bez nich, vyvedla mnoho lidí z míry a zřetelně tak poukázala na to, jak významnou společenskou službu tábory představují. Jsou důležité nejen pro děti, které se na ně těší, mohou se na nich naučit řadu užitečných věcí a mají příležitost v přírodě prožívat dobrodružství s kamarády. Jsou důležité také pro ekonomiku, protože jsou jedním z řešení péče a bezpečného programu pro děti, když rodiče pracují – což asi bude obzvlášť letos hodně potřeba.

Připravujeme se

I když letos je konání letních táborů prozatím velká neznámá (poslední zprávy přinášejí naději, že i letos bude snad léto táborové), my v Pionýru nezahálíme.

Již od počátku nouzového stavu chystáme možné scénáře a k nim náležitá opatření.

–       Pořadatelé pionýrských táborů jsou seznámeni s různými modelovými situacemi, včetně eventuality nekonání letní činnosti (viz dále v textu).

–       Díky širokému zázemí kvalifikovaných vedoucích a instruktorů nevznikl v Pionýru tlak na zajištění vzdělávacích akcí. Přesto máme připraveno i náhradní řešení.

–       Připravujeme táborové vedoucí na události, které mohou nastat, jako například zásah chytré karantény – „vytrasování“ některého účastníka jako potenciálně nakaženého.

–       Máme sestaven – a průběžně aktualizujeme – přehled organizačních a hygienických opatření pro zajištění bezpečného průběhu letní činnosti.

Připouštíme i možnost, že léto bude bez táborů, byť je to pro nás představa značně trudná. Pionýrské tábory totiž nejsou podnikatelskými aktivitami, na kterých bychom existenčně záviseli. Většinu práce navíc odvádějí dobrovolníci bez nároků na finanční odměnu.

Tábory jsou pro nás důležitou součástí celoroční činnosti s významnou, mnohdy i šedesátiletou, tradicí, ale bezpečnost a zdraví dětí a dalších lidí je pro nás přednější. Stále pro nás platí Osmero dobrého tábora a jeden z jeho bodů „Tábor je bezpečný“.

Kde můžete získat další informace?

Letní tábory letos určitě nebudou stejné, ale my v Pionýru uděláme vše pro to, aby v případě, že je bude možné uskutečnit, ty pořádané pionýrskými skupinami byly i o těchto prázdninách „Opravdu dobré“. Dostupné informace pro rodiče i pořadatele táborů v přehledné a průběžně aktualizované podobě najdete na adrese www.dobrytabor.cz

Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr

Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...