Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Společnost Botanicus podporuje zemědělce v Indonésii

Nedávno byl představen projekt spolupráce české společnosti Botanicus s Charitou Česká republika. Jeho smyslem je přímá podpora pěstitelům rostliny patchouli v Indonésii.

  • Publikováno: 17. 12. 2013

V rámci spolupráce s Charitou Česká republika se společnost Botanicus zapojila do projektu podpory pěstování rostliny patchouli v provincii Aceh. Část výtěžku z prodeje speciální řady kosmetiky Botanicus Patchouli jde prostřednictvím Charity Česká republika na podporu zemědělců v Acehu.

„Koupí výrobků Botanicus Patchouli podporujete místní komunitu v indonéském Acehu. Z každého prodaného výrobku poukážeme prostřednictvím Charity Česká republika 20 % na rozvoj místního zemědělství. Takovouto přímou podporu zemědělcům považujeme za smysluplnou,“ říká Ing. Jan Hradecký, spolumajitel společnosti Botanicus. „Charita Česká republika působí v Indonésii už více než sedm let, takže máme jistotu, že podpora místním zemědělcům najde efektivně a rychle své adresáty a my můžeme prostřednictvím naší kosmetiky podpořit dobrý projekt,“ dodává Ing. Hradecký.

Polokeř patchouli roste na úrodných půdách Acehu v autonomní oblasti Indonésie, v severním cípu ostrova Sumatra. „Aceh by měl být bohatým tropickým rájem, přitom ve skutečnosti jsou většina obyvatel pěstitelé, kteří si vydělají jen na svou základní obživu. Bezmála dvacet procent z nich žije pod hranicí bídy s jedním dolarem na den (2011). Kombinace ozbrojeného konfliktu, přírodní katastrofy, nedostatečných znalostí moderních pěstitelských metod a nedostatek provozního kapitálu ve svém výsledku omezuje ekonomický vývoj většiny lidí žijících v Acehu,“ říká Megan King, vedoucí oddělení humanitární pomoci a rozvojové spolupráce Charity Česká republika.

Charita Česká republika je v Acehu aktivní již od roku 2005. V roce 2010 obdržela pro Aceh grant od Multi-Donor Fund (MDF), který měl pomoci posílit ekonomické příležitosti pěstitelů patchouli v Acehu. Aby se přiblížila tomuto cíli, založila Charita Česká republika výrobní družstva patchouli v Aceh Jaya, Aceh Barat, Aceh Selatan a Gayo Lues. Díky projektu bylo rozdáno 34 nerezových destilačních jednotek a každé družstvo dostalo kancelář a výrobní centrum zvané Nilam Business Center (NBC). Síť čtyř družstev se jmenuje KINA, Koperasi Industri Nilam Aceh, systém podpory průmyslu zpracujícího patchouli v Acehu.

 

Pačule obecná (Pogostemon cablin)
je tropická bylina z čeledi hluchavkovitých, dorůstající výšky okolo 70 cm. Rostlina pochází z tropických oblastí Asie a nyní je rozsáhle pěstována zejména v Číně, Indii, Indonésii, Malajsii, na Filipínách a ve Vietnamu. Vůně pačuli je silná, proto je již používána po staletí v parfémech. Využívá se k tvorbě vůně také pro výrobky jako papírové ručníky, prací prostředky, osvěžovače vzduchu a různé vonné tyčinky. Olej Pačule obecné (Pogostemon cablin) se získává z vysušených fermentovaných listů. Doba, do kdy pačuli na polích vyroste, se pohybuje mezi šesti a desíti měsíci. Poté se sklízí – listy a stonky se usuší a nakrájí na malé kousky. Z usušených listů a stonků se vytahuje extrakt parní destilací, čímž se získá zlatavě zbarvený esenciální olej používaný ve výrobě kosmetiky, vůní a čisticích prostředků. Aceh byl dříve světovou špičkou ve výrobě pačuli, nicméně třicet let trvající občanský konflikt a tsunami z roku 2004, které přišlo z Indického oceánu, se velkou měrou podílely svými negativními vlivy na produkci esence v tomto regionu. Přestože se odborníci shodují, že vůně, čistota a obsah alkoholu jsou v pačuli pěstované v Acehu nadprůměrné kvality, musí průmysl zpracující pačuli v Acehu vzdorovat silné konkurenci doma i za hranicemi Indonésie. V Acehu spadl světový podíl na produkci pačuli z původních devadesáti procent na méně než třicet procent.

Svět Botanicus je světem rostlin. Botanicus je česká firma, výjimečným způsobem propojující tradiční cyklus pěstitel – výrobce – prodejce. Zabývá se výrobou přírodní kosmetiky, pěstováním rostlin, bylin, ovoce a zeleniny ve vlastních ekologických zahradách. Všechny vypěstované ekologické plodiny jsou zároveň v Ostré okamžitě zpracovány. Většina výrobků je vyráběna ručně. Při jejich výrobě se používají původní, tradiční receptury předků v kombinaci s poznatky současné moderní vědy. Kosmetické výrobky Botanicus obsahují nejvyšší možné množství rostlinného materiálu. Veškerý sortiment můžete zakoupit v našich nebo franchisingových obchodech Botanicus v Čechách i v zahraničí.

Charita Česká republika (CCR) (www.caritasczech.org) je nezisková nevládní organizace se sídlem v Praze, České republice. Je členem sítě katolických charit Caritas Internationalis. Charita ČR působí v Indonésii s cílem nabídnout pěstitelům nové metody a zvýšit kapacity managementu a administrativy mezi pěstiteli. Usiluje o to, aby se zvýšil příjem chudých pěstitelů a snížila se chudoba díky zavedení opatření pro udržitelný zemědělský management.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...