Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Rozhovor s koordinátorkami Veletrhu neziskových organizací nadace Forum 2000

Chcete se dozvědět více o zákulisí příprav druhé největší akce nadace Forum 2000? Co všechno je třeba připravit a jak to probíhá? Následující krátký rozhovor s koordinátorkami letošního Veletrhu…

  • Publikováno: 23. 07. 2008

„Letos v červnu organizovala Nadace Forum 2000 již 9. ročník Veletrhu. V čem byl jiný než předchozí?

Každý rok se snažíme přijít s něčím novým. Minulý rok měl poprvé bohatý doprovodný program, anketu o nejlepší prezentaci a nejpříjemnější zástupce neziskových organizací. Poprvé se jej zúčastnily osobnosti ze showbyznysu. Letos jsme se tuto tradici snažili udržet.

„Jak vypadá příprava Veletrhu?

Veletrh připravují dvě koordinátorky zaměstnané v Nadaci na poloviční úvazek a tým deseti dobrovolníků, kteří s organizací již téměř půl roku pomáhají. Bez nich by to nebylo vůbec možné zvládnout. Letos jsme začínali již v prosinci. Je toho hodně, co je potřeba zabezpečit – od psaní grantu, oslovování potenciálních partnerů, přes zajištění prostoru až po plánování programu. Vzhledem k tomu, že náš rozpočet je opravdu skromný, nám vše trvá déle, jelikož se musíme snažit najít nejlevnější a přitom pro organizaci i veřejnost stále přijatelný způsob, jak všechno zorganizovat.

„Co jsou největší překážky, jež je třeba zdolat, aby se tak velká akce vůbec mohla konat?

Tak jako všude jinde, jde v první řadě o rozpočet, tedy množství finančních prostředků, které se podaří získat především prostřednictvím grantu. Ne vždy to vyjde, tento rok byl na úspěšné granty opravdu slabý. Akce se nakonec mohla uskutečnit jen díky štědré pomoci ze strany New York University in Prague a Polského institutu, kde jsme dostali zdarma prostory. Kapacitně jsme sice museli omezit počet prezentujících se neziskovek, ale jsme rády, že se nám nakonec nějaký prostor vůbec podařilo sehnat.

„Mohou se neziskové organizace do příprav Veletrhu nějak zapojit?

Každý rok vybízíme organizace, aby nám pomohli s propagací akce umístěním informací o Veletrhu a e-banneru na svých stránkách. Letos jsme organizacím nabídli i možnost navrhnout vlastní seminář nebo diskusi v rámci doprovodného programu. Byli bychom rádi, kdy se v budoucnu neziskovky podílely na Veletrhu ještě mnohem víc.

„Letos jste zavedli zpoplatnění panelu, v minulém roce tomu tak nebylo. Proč jste se rozhodli k tomuto kroku?

Pronájem panelu je dost nákladná záležitost. O to víc nás pak mrzelo, když se v minulém roce několik organizací na Veletrh nedostavilo a peníze za nevyužité panely nám už nikdo nevrátil. To nám přišlo nefér vůči nám jako organizátorům i vůči návštěvníkům. Kromě toho jsme z našeho rozpočtu každému mohli zajistit nanejvýš jeden panel. Letos si mohly organizace přinést vlastní panel, nebo ho přes naše osvědčené dodavatele objednat. Mohly tím pádem mít i víc panelů naráz a zkvalitnit tak svou prezentaci. Lepší možnost se nám zatím najít nepodařilo. Ale rádi uvítáme nápady!

„Poprvé byl počet prezentujících organizací limitován. Některé organizace tak nedostaly šanci se prezentovat.

To bylo způsobeno již uvedeným problémem s prostorem. Kdybychom to mohli nějak předvídat, rozšířili bychom Veletrh na dva dny, abychom omezení kapacity předešli. Ale jak už bylo zmíněno, letos byly podmínky opravdu těžké. Příští rok opět uděláme vše pro to, aby se mohli prezentovat
všichni, kdo o to projeví zájem. Když se nám podaří zachovat stejný prostor, určitě se pokusíme udělat Veletrh jako dvoudenní akci.

„Co vám vaše práce dává a co je na ní nejtežší?

Tato práce je velmi kreativní a člověka učí ohromné flexibilitě. Každý rok začínáte úplně od nuly. Nejlepší ze všeho jsou ale určitě lidé, které jsme při organizaci potkaly. Naši dobrovolníci, vždynápomocní kolegové z kanceláře. A pak jsou to lidé jako Saša Dobrovodský a Nikolaj Mokrý, kteří nám zcela zdarma udělali vizuál, nebo Tereza Kostková, která bez váhání přijala patronát. A mnoho mnoho dalších, kteří pomohli, jak mohli, a kterým bychom rády poděkovaly, protože bez nich by to prostě nešlo!


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...