Přidat inzerci

Facebook

Navigace


PLZEŇ PRO RODINY S DĚTMI

Nad Plzní se rozklenulo pravé kulturní léto, a tak není na škodu připomenout si ve zkratce některé zajímavé akce, na něž se můžeme těšit během prázdnin. Jejich těžištěm jsou tentokrát akce na…

Rozmarné léto

červen–září

Pohodový cyklus koncertů zdarma na zahradě Měšťanské besedy, vstup zdarma.
Nedělní odpolední pohádky pro děti od 14.30

www.mestanskabeseda.cz

 

Jiří Winter Neprakta- výstava

8.6.2012 – 30.9.2012

Pivovarské muzeum představí dílo známého českého kreslíře

www.prazdrojvisit.cz

 

Léto v Prazdroji

28. 6.–23. 8.

Každý čtvrtek od 19 hodin se opět můžete těšit na koncerty na nádvoří pivovaru, vstup zdarma.

www.prazdrojvisit.cz

 

Živá ulice osvěží centrum Plzně

První akce má za sebou festival Živá ulice, který má ambice pokračovat v úspěšné tradici bývalého festivalu Na ulici. Divadelní blok Za dveřmi je Plzeň vyplňuje od 20. do 23. července pauzu mezi dvěma hrami Divadelního léta. Ucelený blok koncertů, divadelních představení a výstav Pilsen City Fest bude trvat deset dní a těšit se na něj  Můžeme od 9. do 18. srpna.

www.zivaulice.eu

 

Hlavní nádraží – návrat elegance padesátých let

Na Hlavním nádraží ČD v Plzni skončila rekonstrukce nádražní budovy, svým rozsahem největší od poválečných  prav.

Prokoukla zejména reprezentativní vstupní hala, která se dočkala obnovy vzhledu z padesátých let. Původní dlažbu, ještě z dob Rakouska-Uherska nahradily novodobé repliky, opravou prošly i známé sochy hutníka a železničáře. Cestující také ocení nové fasády na úrovni perónů včetně obnovení historických oken a dveří. Památkově chráněná budova z roku 1908 je dílem známého plzeňského stavitele R. Štecha. Na nádraží se sbíhají tratě ze 6 směrů a denně zde projde cca 25 tisíc lidí.

 

Koupání v přírodě

Nejoblíbenější rekreační zónou Plzeňanů je soustava boleveckých rybníků na severním okraji Plzně. Největší z nich Velký bolevecký rybník o rozloze 54 ha poskytuje po většinu sezóny skvělé koupání v naprosto čisté vodě. Průhlednost vody v Boleváku se počátkem léta pohybuje kolem čtyř metrů, po celém rybníku bývá vidět až na dno. ,,Jsou tam skvělé podmínky pro šnorchlování. Můžete se potkat se štikami, okouny nebo třeba s metrovými tolstolobiky,“ říká Richard Havelka ze Správy veřejného statku města Plzně, která o soustavu rybníků pečuje.

Rozlehlou vodní plochu si užívají i jachtaři, Bolevák je ostatně domovským přístavem Davida Křížka, několikanásobného mistra ČR v jachtingu. Léto na Boleváku můžete strávit na písčitých plážích zvaných Ostende, na které se letos dostanete zcela zdarma. K dispozici jsou upravené přístupy do vody i bezbariérové trasy kolem rybníka, vhodné pro vozíčkáře. Najdete zde občerstvení, toalety a na západním břehu i největší autokemp v Plzni. Bolevecké rybníky jsou velmi dobře dostupné městskou hromadnou dopravou, např. z konečné tramvaje č. 4 se za několik minut dostanete k Šídlovskému rybníku, z konečné tramvaje č. 1 máte blizoučko k Třemošenskému rybníku, ke Kamennému rybníku s rašelinnou vodou či k Seneckému rybníku. Ze dvou zastávek autobusu č. 30 vystoupíte přímo u Velkého boleveckého rybníka.

 

Zaplavte si na Slovanech

Kdo nemá rád koupání v přírodě, může strávit krásné chvíle u venkovního bazénu na Slovanech. Městský plavecký areál nabízí vyhřívaný vnitřní i venkovní 50metrový bazén, dětský bazén i další vodní atrakce, např. 86metrový tobogán, divokou řeku, vířivky, relaxační bazén či největší saunu v městě Plzni s kapacitou 31 saunařů. Další zázemí tvoří tělocvična se zrcadlovým sálem, fitness, ale i turistická ubytovna s kapacitou 74 lůžek. Novinkou letošního roku je Karibik koutek se zázemím pro maminky i s malými dětmi, který může sloužit i jako místo dětských narozeninových oslav. Děti mají také nově k dispozici dětský kolotoč, pružinové houpadlo, skluzavku, tunel a lanovou konstrukci s dopadovou plochou. Ročně navštíví plavecký areál přibližně 600 tisíc návštěvníků.

www.bazenslovany.cz

 

PLZEŇSKÉ VESNICE

O Plzni se někdy říká, že je skoro jako veliká vesnice – lidé se tu často potkávají, a když spolu  poprvé mluví dva Plzeňáci, kteří se neznají, nakonec stejně zjistí, že mají nějaké společné známé.

Málokdo ale ví, že Plzeň je také městem s neobvykle velkým počtem vesnických památkových rezervací a zón. Jak se Plzeň rozrůstala, postupně totiž pohltila malé obce rozmístěné po jejím obvodu. Shodou okolností v některých vesnicích zachovala historická jádra – s návsí (často s kapličkou) a obytnými domy ve stylu lidového klasicismu,

s náročnou výzdobou štítů a vjezdových vrat. A tak jsou v Plzni tři vesnické památkové rezervace (Černice, Koterov, Božkov) a sedm vesnických památkových zón (Bolevec – náves, Bukovec, Červený Hrádek, Křimice, Lobzy, Radčice, Újezd). Z Plzně na venkov tedy nemusíte cestovat nikam daleko – ať si vyberete kteroukoliv z těchto městských částí, vždy na vás čeká pěkná procházka po pravé české vesnici…

 

Bolevec – ves s rybníky

Letos uplyne 630 let od první zmínky o vsi Bolevec, která je dnes součástí největšího  plzeňského sídliště Severní Předměstí. Bolevec byl prodán městu Plzni již v roce 1460 a krátce nato v blízkých lukách zahájili měšťané stavbu dnes velmi známé bolevecké rybniční soustavy. Z původní vsi se dodnes zachovalo historické jádro, tvořené ze tří stran uzavřenou návsí, lemovanou vesnickými usedlostmi. Nejvýznamnější z nich je statek č. 1 U Matoušů s původními gotickými sklepy, dnes místo příležitostných kulturních akcí. Půjdete-li se vykoupat na Bolevák, zastavte se i v této lokalitě – utvoříte si celkem věrnou představu o životě našich předků.

 

Litice slaví 800 let

Podstatně starší historií než Bolevec se mohou chlubit Litice, ves rozložená na jižním okraji Plzně. Letos sice slaví „jen“ 800 let své existence, ale archeologické nálezy svědčí o osídlení již hluboko v době bronzové.

Koncem 12. století zde byl vybudován hrad, jako první majitel je od roku 1212 zmiňován Oldřich z Litic. Není bez zajímavosti, že páni z Litic odtud v pol. 14. století odešli do východních Čech, kde založili stejnojmenný hrad Litice, který se na rozdíl od toho „plzeňského“ zachoval v celistvé podobě. Působivou siluetu vesnici propůjčuje gotický kostel sv. Petra a Pavla. Typický venkovský kostelík skrývá nejedno tajemství, v jeho zdech se našly zazděny části dřívější románské stavby. Pozoruhodná barokní fara a vzrostlé lípy a javory dodávají této lokalitě pohodovou venkovskou atmosféru, kterou si můžete vychutnat i při posezení na zahrádce některé ze zdejších hospůdek. Litice nabízejí také další lákadla, jsou tu tenisové kurty, hřiště pro míčové hry a prvoligové hřiště pozemního hokeje. V blízkosti obce se nachází i sportovní areál Škodaland a místo je dostupné i po mezinárodní cyklotrase č. 3. Dá se říci, že tato městská část Plzně, podobně jako ostatní zdejší bývalé vesnice, skýtá klid a pohodu života v přírodě, kterou si mohou užít i návštěvníci západočeské metropole.

www.plzen.eu


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...