Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Opárenský mlýn láká nejen k táboření

Asociace turistických oddílů mládeže, tedy A-TOM neboli tomíci 11. června 2011 slavnostně otevřeli další ze svých základen: citlivě a účelně zrekonstruovaný starý mlýn nedaleko Lovosic.

  • Publikováno: 17. 06. 2011

Jen pár kilometrů od Lovosic v zeleném Opárenském údolí se nachází řada historických mlýnů. Opárenský mlýn byl postavený kolem roku 1830. V druhé polovině dvacátého století ale začal chátrat a v roce 2001 již zcela zpustnul. Kdo ale teď zabloudí podél Milešovského potoka až za železniční viadukt, naskytne se jeho očím skutečně krásný pohled na nově zrekonstruovaný mlýn, který byl letos v červnu slavnostně otevřen.

Budovy svítí novými nátěry, uvnitř jsou položeny světlé nové dřevěné podlahy, pec, kachlovky, z oken vyhlížejí muškáty
Při rekonstrukci tomíci velmi zdařile skloubili historii s moderním zázemím pro návštěvníky.

Bílý mlýn se stal po úmorné práci s rekonstrukcí další základnou tomíků a environmentálním střediskem. Ubytovací kapacita mlýna je 20-30 lidí, louka za mlýnem je ideální pro letní tábory.
Obytná budova ukrývá velkou světnici, kam rozhodne patří pec a kachlová kamna se sporákem, v chodbě je stará černá kuchyně. Unikátním prostorem je rozlehlá mlýnice, kde časem vznikne velká multifunkční klubovna.

Až do mlýna zavítáte, nezapomeňte si zevrubně prohlédnout jeho ekologickou kořenovou čističku s úhledně do řádků zasázeným rákosím. Také si zkuste všimnout všech těch úžasných drobných detailů oživlé historie – prohlédněte si obnovenou chlebovou pec, kachlová kamna, obdivujte krásu výklenků s různými starobylými drobnostmi, strukturu dřeva trámků v hrázděných zdech či umnou vazbu krovu mlýnice. 

Jak podotkl šéf asociace TOM Tomáš Novotný při slavnostním otevření střediska, ten, kdo se nejvíc zasloužil o „historickou autenticitu“ vzhledu budov, byl především Kamil Podroužek, který se o mlýn bude starat se svou ženou Helenou. Ten prý zuby nehty hájil „každičký kousek kování, zdi či trámu“, který bylo možno zachovat či ještě použít, a že se snažil ctít staré tradiční technologie, je vidět na mlýně na každém kroku.
A to je dobře.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...