Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Olga Malířová Špátová děkuje svým novým dokumentárním filmem za dětství ve skautu

Česká televize uvede v úterý 15. října nový dokumentární film Olgy Malířové Špátové Jednou skautem, navždy skautem. Malířová Špátová mu v roli režisérky, kameramanky a scénáristky věnovala pět…

  • Publikováno: 09. 11. 2019

Ten film  je o mladých skautech z celé republiky, točila jsem ho opravdu po celé zemi. Byl to pro mě návrat do mého skautského života. Možná díky svému skautování jsem se dala na kameru: zažili jsme bouřky, noční bojovky, svítání, protisvětla když se jde po louce, dětské ruce, co se dotýkají obilí. Je to vzpomínka na můj mladý život, kdy jsem měla to štěstí, že se to uvolnilo a mohla jsem skautovat, byli jsme svobodní,“ popisuje režisérka filmu Olga Malířová Špátová. „Ráda bych snímkem upozornila na ty, kteří v této moderní době hledají štěstí v pomoci druhým a v upřímném přátelství. V naší společnosti, která se ocitá v krizi hodnot, jsou skautské ideály, čest a pravda, důležitější, než kdy dřív,“ dodává Malířová Špátová.

Na obrazovkách České televize má dokumentární film Jednou skautem, navždy skautem premiéru v úterý 15. října, od 20:55 hodin jej bude vysílat kanál ČT2. Reprízu uvede ČT2 o den později, od 17:15 hodin. Slavnostní premiéra filmu proběhla 1. října v pražském kině Lucerna, velký sál biografu zaplnily oddíly z celé republiky, delegace České televize, přátelé režisérky i příznivci skautingu.

Do skauta jsem sice neměla možnost chodit, ale v dětství mě velmi ovlivnily knihy Jaroslava Foglara, které nám vštěpovaly vztah k přírodě, cenu přátelství a ideálů. To všechno nacházím i v jednom z nejpozitivnějších  letošních filmů České televize Jednou skautem, navždy skautem“, doplňuje kreativní producentka ČT Alena Müllerová.

Olga Malířová Špátová ve filmu Jednou skautem, navždy skautem zachychny základní charakteristiky skautingu – hodnoty, na nichž je postaven, přírodu, která je pro skcuje především současný skauting a jeho roli ve společnosti. Diváci v něm mohou sledov

Jsem přesvědčený, že tento film může přinést divákům naději. Ukazuje, že v české společnosti stále existují lidé, pro které je přirozené věnovat svou energii a čas výchově kluků a holek, péči o okolí, pomoci druhým,  ochraně přírody, a to pouze za dobrý pocit. Není jich málo a v případě skautů a skautek jejich počet stále stoupá. České televizi patří náš dík, že se tato dobrá zpráva dostane i na televizní obrazovky,” dodává starosta Junáka – českého skauta Josef Výprachtický.

Díky vyprávění pamětníků je film Jednou skautem, navždy skautem rovněž výletem do pohnuté historie skautingu u nás, věnuje se zákazům ze strany nacistů i komunistů a osudům skautů a skautek bojujícím proti nesvobodě. Film je dedikován nezdolným skautům Jiřímu Stránskému a Jiřímu Navrátilovi.

 

Jednou skautem, navždy skautem

scénář, kamera a režie: Olga Malířová Špátová

dramaturgie: Hana Stibralová

námět: Jitka Taussiková, Zdeněk Michálek

výkonný producent: Jiří Vlach

kreativní producentka: Alena Müllerová

Junák – český skaut: Barbora Trojak, skautská tisková mluvčí

 


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...