Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Ochutnávkou kosmického chleba začal konkurz do dětské vesmírné posádky

Každý, kdo ve čtvrtek 12. dubna ve 14 hodin vstoupil do hvězdárny a planetária v Brně, byl uvítán opravdovým kosmickým chlebem. Tedy chlebem, kterým se stravují při letech do vesmíru…

  • Publikováno: 15. 04. 2012

Návštěvníkům ho nabízeli účastníci minulých ročníku Expedice Mars, konkurzu do dětské vesmírné posádky pro děti ve věku 10 – 17 let.

Od 12. dubna 2012 se do konkurzu na místa v dětské vesmírné posádce mohou hlásit děti, kterým je v roce 2012 mezi deseti a sedmnácti roky. Stačí, když se zaregistrují na webových stránkách www.expedicemars.eu a vyberou si jednu ze čtyř specializací – inženýr, lékař, dokumentarista, architekt, astronom. Po registraci je v prvním kole konkurzu čeká několik internetových testů, pak samostatná práce ve zvolené specializaci, v září víkendové semifinále a na 10 nejlepších pak astronautický výcvik a simulovaný let v maketě raketoplánu do vesmíru v Evropském vesmírném centru v Belgii.

„Letos jsme zahájili již 9. ročník Expedice Mars,“ říká Slávek Hrzal, předseda Dětské tiskové agentury, která akci organizuje, a dodává: „Konkurzem v minulých osmi ročnících prošlo přibližně 2000 dětí, z nichž se 91 zúčastnilo simulovaného letu do vesmíru.“

„Byla to obrovská příležitost a zážitek na celý život. Měli jsme možnost prožít něco neobvyklého, vyzkoušet si svoje znalosti a fyzickou kondici při kosmickém výcviku, seznámit se se spoustou zajímavých lidí a najít si nové přátele,“ zdůrazňuje Michal Vyvlečka, bývalý účastník konkurzu a dnes už jeden z velitelů.

Zvláštností projektu Expedice Mars je totiž to, že ho připravují a organizují mladí zájemci o kosmonautiku, úspěšní účastníci předcházejících ročníků. Pro mnohé z nich byla Expedice Mars odrazovým můstkem do dalších mezinárodních soutěží, letních škol, studentských stáží a konferencí.

Na projektu se podílí první československý kosmonaut Vladimír Remek, slovenský kosmonaut Ivan Bella a slovenská europoslankyně Monika Smolková. Organizačním partnerem Dětské tiskové agentury na Slovensku je Regionální centrum mládeže v Košicích.

Možnost přihlásit se do konkurzu Expedice Mars 2012 končí 20. května 2012.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...