Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Noc vědců měla v Liberci úspěch

Noc vědců se po celé Evropě odehrává každé září již šest let. Minulý pátek poprvé zavítala i do Liberce - a s úspěchem.

  • Publikováno: 01. 10. 2010

Tři stovky návštěvníků využily příležitosti, aby si zahrály na vědce a pod vedením těch opravdových vyzkoušely, že je věda zábava.

Celkem jedenáct stanovišť umožnilo malým i velkým návštěvníkům vžít se do role fyzika, chemika, lékaře nebo nanotechnologa.

„O experimenty měli zájem zejména ti menší, ale mnoho z nich si vyzkoušeli i rodiče,“ přiblížila Šárka Zárubová, která Noc vědců připravila v babylonském iQparku.

„Zkoušeli jsme reakci výluhu z červeného zelí s různými chemickými látkami a pozorovali třeba barvy, měřili PH,“ přiblížil Ondřej Bolt, jeden z malých návštěvníků.

Návštěvníci pomocí magnetů izolovali částice nanoželeza, nechali nanoželezo prudce hořet, zjistili, že je Coca-Cola kyselejší než citrón a může posloužit jako zdroj elektrické energie, zkoušeli rychlost zahřívání ocelových pásů a změřili si tlak nebo svoji odpornost.

Pro dospělé byla vrcholem přednáška mladého libereckého vědce Jiřího Chvojky z Katedry netkaných textilií Technické univerzity, která přiblížila posluchačům tajemný svět nanotechnologií.
„Jak se vyrábí nanovlákna, si ale mohou návštěvníci v iQparku vyzkoušet i nadále každý den!“ doplnila Šárka Zárubová.

Kdo nestihl letošní Noc vědců, může na ni přijít zase za rok. „Ta se odehraje již v nových, velkých prostorách,“ doplnil ředitel iQparku Pavel Coufal. Ty nyní procházejí rozsáhlou rekonstrukcí, po které se návštěvníkům představí mj. i unikátní laboratoře pro podobné experimenty.

„Letošní Noc vědců pro nás byla zkouškou, zda v Liberci najde své návštěvníky. Zájem nás mile překvapil a příští rok proto podstatně rozšíříme program, podobná akce do Liberce rozhodně patří!“ přislíbil Coufal.

 

www.iqpark.cz
www.nocvedcu.cz


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...