Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Národní galerie představí Umění Starého světa

Národní galerie v Praze otevírá novou stálou expozici Umění Starého světa.

  • Publikováno: 04. 02. 2011

Rozsáhlý soubor unikátních děl přibližuje sedm tisíc let vývoje umění a zahrnuje památky velkých kultur Starého světa.

Prolog tvoří umělecké památky starověkých kultur údolí Nilu – Egypta a Núbie, na něž navazují památky civilizací Předního východu. Oddíl věnovaný kulturám Kypru a egejské oblasti otevírá okruhy evropského starověku, řeckého, etruského a římského umění.

Expozici antického umění v šesti sálech druhého patra paláce Kinských připravili odborníci z Národního muzea převážně ze sbírek Historického muzea a Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur s přispěním Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Asijskému umění je věnováno třináct sálů, z nichž první představuje chloubu sbírek Národní galerie v Praze, soubor starověkého čínského umění. Kolekce buddhistického umění ukazuje jeho společné rysy a odlišnosti v oblastech s různými výtvarnými tradicemi – v Číně, Tibetu, Indii, jihovýchodní Asii a Japonsku. V oddílu dekorativního umění východní Asie se představuje především japonská a čínská keramika a porcelán, umění laku a kovu. Závěr je věnován umění islámské kulturní oblasti.

Stálou expozici doplňuje sál speciálních výstav v 2. poschodí, v němž je nyní krátkodobě vystaveno korejské umění zapůjčené z Národního muzea Koreje v Soulu.

Expozici doprovází edukační činnost Lektorských oddělení Sbírky orientálního umění a Sbírky starého umění Národní galerie. Kromě pořadů se návštěvníci mohou věnovat i vlastní volné výtvarné činnosti v  Ateliéru, ve kterém najdou různé výtvarné pomůcky, šablony a vybrané publikace k prezenčnímu studiu. V Ateliéru jsou také umístěny hmatové expozice – Japonská skulptura a Korejská keramika. V zázemí ateliéru je pamatováno na rodiny s malými dětmi.

Nová stálá expozice Národní galerie v Praze Umění Starého světa v paláci Kinských je zpřístupněna od 4. února 2011.

 


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...