Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Na Vysočině startuje výuka mediální výchovy pro pedagogy

Začátkem letošního roku zahajuje v Havlíčkově Brodě činnost Regionální centrum mediální výchovy.

  • Publikováno: 14. 01. 2011

Jedná se o projekt obecně prospěšné společnosti Centrum Vysočina za podpory fondů Evropské unie, MŠMT a Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt nabízí učitelům základních a středních škol vzdělávání v oblasti mediální výchovy. Jedním z odborných lektorů je i Eva Fruhwirtová, která má na starosti obsahovou náplň a koordinaci jednotlivých aktivit pedagogů.

Připravili jste projekt, který je určen pro vzdělávání pedagogů v mediální výchově. Proč právě tento obor?

Rámcový vzdělávací program přinesl do českých škol výuku mediální výchovy. Pedagogové jsou tak postaveni před úkol vyučovat téma, na které nebyli sami na pedagogických fakultách připraveni. Přestože mediální výchova je rozhodnutím ministerstva školství zaváděna povinně do výuky od roku 2004, stále se školy a pedagogové potýkají s nejasnou koncepcí a nedostatkem vzdělávacích kurzů v této oblasti. Proto jsme připravili pro pedagogy z Vysočiny projekt, který jim pomůže ve výuce mediální výchovy na školách.

Jakým způsobem bude projekt probíhat a jak se mohou pedagogové přihlásit?
Učitelé projdou celkem devíti tematicky zaměřenými kurzy. Každý měsíc se bude konat společné setkání v Havlíčkově Brodě, kde budou připraveny učebny s potřebným vybavením. Důraz bude kladen na praktickou část, kde si učitelé sami vyzkoušejí práci novináře a fungování médií. Učitelé získají ucelený přehled o světě médií včetně příkladů a doporučení pro práci se studenty ve výuce.
Přihlásit se mohou učitelé ze všech základních i středních škol na Vysočině. Stačí poslat přihlášku na adresu, kterou najdou na webových stránkách obecně prospěšné společnosti Centrum Vysočina.

Můžete prozradit jména lektorů, kteří se budou podílet na výuce pedagogů?
Kurzy mediální výchovy připravují lidé, kteří mají zkušenosti z práce v médiích a ve školství. Součástí našeho lektorského týmu je například šéfeditor Lidových novin Petr Závozda, mluvčí Nejvyššího kontrolního úřadu Radka Burketová a také vysokoškolští pedagogové Masarykovy univerzity v Brně, která se stala partnerem projektu.

Jaký je cíl celého projektu a co od něj očekáváte?
Po absolvování vzdělávacích modulů mediální výchovy získají pedagogové dostatečné kompetence a znalosti z této oblasti, což bude přínosem do praktické výuky na školách. Úspěšní pedagogové obdrží vedle certifikátu pro své školy také zdarma software pro školní internetový časopis včetně proškolení týmu a následného servisu a konzultací. Tím získají také zkušenosti o možnostech volnočasových aktivit v oblasti mediální výchovy. Každý z účastníků získá také metodický materiál pro výuku mediální výchovy na svých školách. 

www.centrumvysocina.cz


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...