Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Na Veletrhu vědy nahlédnete do nitra sopky a zjistíte, co před námi skrývá naše DNA!

Namodelujte si výbuch sopky, seznamte se s misí Solar Orbiter, která právě míří ke Slunci, zjistěte, jak se recykluje voda či jaká tajemství před námi skrývá naše DNA! To jsou první lákadla…

  • Publikováno: 18. 03. 2020

Tři dny, po které se Veletrh vědy na rekordní ploše 8 200 m² koná, budou nabité poznáváním
světa vědy, výzkumu a nejnovějších technologií. Vystavovatelé pečlivě zvažují, s čím se ve
svých expozicích předvedou. Akce je totiž určena jak pro širokou veřejnost, tak pro
odborníky. Proto se tady setkáte se spoustou zábavných a interaktivních aktivit, ale můžete se
zúčastnit i doprovodného programu ve formě panelových diskuzí, přednášek a workshopů.
„O tom, že tento obor zajímá nejen odborníky, ale každoročně ve stále větší míře i veřejnost,
a zejména děti a mládež, svědčí fakt, že loni se veletrhu zúčastnilo přes 30 000 návštěvníků
ze všech koutů České republiky. Veletrh vědy je největší a nejrychleji rostoucí vědecká akce
u nás, která nabízí to nejzajímavější ze světa přírodních, technických, humanitních i
společenských oborů – a umí to podat zábavnou formou,“ říká Petr Borovský z Divize
vnějších vztahů SSČ AV ČR, která má organizaci Veletrhu vědy na starosti.
Pouze na Veletrhu vědy mají návštěvníci unikátní možnost se na jednom místě seznámit
s takovým množstvím novinek a zajímavostí ze světa vědy a výzkumu. Letošní ročník navíc
přinese velice pestrou škálu zajímavých vystavovatelů – zúčastní se téměř všechna pracoviště
Akademie věd ČR, vědecké instituce, firmy, vysoké školy, vzdělávací instituce i science
centra. Zde je několik lákadel z chystaných expozic:

Tři dny, po které se Veletrh vědy na rekordní ploše 8 200 m² koná, budou nabité poznáváním světa vědy, výzkumu a nejnovějších technologií. Vystavovatelé pečlivě zvažují, s čím se ve svých expozicích předvedou. Akce je totiž určena jak pro širokou veřejnost, tak pro odborníky. Proto se tady setkáte se spoustou zábavných a interaktivních aktivit, ale můžete se zúčastnit i doprovodného programu ve formě panelových diskuzí, přednášek a workshopů. „O tom, že tento obor zajímá nejen odborníky, ale každoročně ve stále větší míře i veřejnost,a zejména děti a mládež, svědčí fakt, že loni se veletrhu zúčastnilo přes 30 000 návštěvníků ze všech koutů České republiky. Veletrh vědy je největší a nejrychleji rostoucí vědecká akce u nás, která nabízí to nejzajímavější ze světa přírodních, technických, humanitních i společenských oborů a umí to podat zábavnou formou,“ říká Petr Borovský z Divizevnějších vztahů SSČ AV ČR, která má organizaci Veletrhu vědy na starosti. Pouze na Veletrhu vědy mají návštěvníci unikátní možnost se na jednom místě seznámit s takovým množstvím novinek a zajímavostí ze světa vědy a výzkumu. Letošní ročník navíc přinese velice pestrou škálu zajímavých vystavovatelů – zúčastní se téměř všechna pracoviště Akademie věd ČR, vědecké instituce, firmy, vysoké školy, vzdělávací instituce i science centra. Zde je několik lákadel z chystaných expozic:

Odhalte tajemství vesmíru

Astronomický ústav AV ČR se podílí na výzkumu vesmíru pomocí družic a sond a představí vám jej ve své expozici Vesmír pro lidstvo. Seznámíte se s misí Solar Orbiter, která právě míří ke Slunci a nese na palubě 10 přístrojů, přičemž na vývoji 4 z nich se podíleli čeští vědci a technici z Akademie věd ČR. Mezi hvězdy vás odnese i expozice SAB SAB Aerospace, vyvíjející komponenty pro kosmické agentury a vesmírný průmysl. Díky tomu můžeme zkoumat tělesa sluneční soustavy, podívat se zblízka na exoplanety nebo vybavit Mezinárodní vesmírnou stanici a satelity. Přijďte se podívat, jak se hledá život ve vesmíru.

Vyrobte si svou sopku

Z nebe zpátky na zem vás dostane Geofyzikální ústav AV ČR, který představí zajímavosti z výzkumu sopečné činnosti. I pod střechou výstaviště si můžete nasimulovat výbuch sopky a sledovat, co dokáže sopečná činnost. Dozvíte se, jak odborníci sledují aktivitu sopek, zdokonalují systém včasného varování a mnohé další.

Co před námi skrývá DNA

Na stánku Biofyzikálního ústavu AV ČR vám ukážou, jaký vliv mají faktory životního prostředí na organismy a jak ovlivňují DNA. Jaké tajemství před námi DNA skrývá? Můžete se zeptat, co je to promiskuitní DNA nebo skákající geny! Budete se moci podívat pěkně zblízka! Buňky si prohlédnete pod mikroskopem! Jen na Veletrhu vědy uvidíte hlavu i křídlo motýla, nohu včely nebo pavouka. Uvidíte také modely rostlinné i živočišné buňky. Dozvíte se, jak nám pomáhá platina v léčbě rakoviny. Ale třeba také, co jsou to geneticky modifikované organismy, a proč se jich nemusíme bát!

Jak je na tom lidstvo s vodou

Trápí vás sucho a nedostatek vody? Jak můžete jako jednotlivec přispět k ochraně vodních zdrojů a jejich menšímu znečištění? Jak se voda recykluje? Dají se povodně předvídat? Klimatické změny a dopad lidské činnosti na vodní zdroje i koloběh vody vám přiblíží Ústav pro hydrodynamiku AV ČR.

Zábava pro malé i velké

Děti i dospělé nadchnou aktivity vědeckého centra iQLANDIA, interaktivního muzea vědy Pevnost poznání či program Bricks 4 Kidz, kde si nejmenší mohou stavět, učit se a hrát si.

 

Veletrh vědy se koná 4. až 6. června 2020 v PVA EXPO PRAHA v Letňanech. Vstup je zdarma. Největší populárně naučná akce v ČR, kterou každoročně pořádá Akademie věd ČR, se zabývá vědou ve všech jejích podobách a nabízí návštěvníkům to nejzajímavější ze světa přírodních, technických, humanitních i společenských oborů. Představuje vědu a výzkum jako fascinující a zásadní odvětví lidské činnosti. Během tří dnů nabídne návštěvníkům více než 100 expozic, které doplní doprovodný program ve formě panelových diskuzí, přednášek a workshopů. Program, včetně všech vystavovatelů, najdete na www.veletrhvedy.cz, aktuality na https://www.facebook.com/veletrhvedy/ a https://www.instagram.com/veletrhvedy/.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...