Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Na Křivoklát láká magistr Kelley i Křivoklání

Nadcházející víkend se na Křivoklátu chystají dvě akce, které návštěvníci ocení. V sobotu bude oživen příběh o magistru Kelleym a po oba dny bude na hradu probíhat tradiční Křivoklání.

  • Publikováno: 15. 10. 2010

Magistr Kelley a jeho útěk z křivoklátského vězení

Hrad Křivoklát byl jedním z nejvýznamnějších královských hradů. K tomuto hradu se váže příběh věhlasného alchymisty magistra Kelleyho, který se na hrad dostal v době Rudolfa II., kdy sloužil jako obávané vězení.
Kelley císaře uchvátil svými alchymistickými pokusy a snadno ho přesvědčil, že dokáže přeměnit železnou rudu na zlato. Když se ale transmutace dlouho nedařila, upadl alchymista v nemilost a byl uvržen do kobek, kde měl poslední možnost rudu na zlato přeměnit. Jeho manželka Johana mu na Křivoklát propašovala v jídle zlatý prach, který měl posloužit k chystanému pokusu, jenže ho nebylo dost, a tak se Kelley rozhodl k útěku.

Chcete-li se dozvědět, zda se Kelleymu podařilo z Křivoklátu utéct, nebo přeci jen nakonec dosáhl přeměny železné rudy ve zlato, vypravte se tento víkend na hrad Křivoklát!

Příběh magistra Kelleyho na Křivoklátě ožije v sobotu 16. října při nočních prohlídkách, začátek vždy od 19, 20 a 21 hodin.

 

Křivoklání

Křivoklání 2010 je mezinárodním festivalem šermu, písní a divadla. Je přehlídkou především středověkých soubojů, dobové hudby a ukázkou středověkých řemesel.
Celou akci pořádá hrad Křivoklát ve spolupráci s profesionálními šermíři agentury MERLET.

K vidění budou šermířské turnaje, hudební vstupy a nebude chybět ani zevrubný popis mučicích metod a poprav, které návštěvníkům osvětlí sám Mistr popravčí.
Ke Křivoklání patří neodmyslitelně také řemeslnický jarmark. K vidění budou mistři kováři, hrnčíři, skláři, řezbáři, koželuhové, tkalci, košíkáři či svíčkáři. Zkusit si můžete střelbu z luku či kuše. V několika tavernách je možno ochutnat teplou medovinu, svařené víno, domácí slivovici, opékanou slaninu, buřty, placky či turecký med.

Šermíři Merletu vás zvou oba víkendové dny na nádvoří hradu od 10 do 18 hodin.

 

Z Prahy – Bráníka můžete jet po oba dny na Křivoklát historickým parním vlakem taženým slavnou lokomotivou Albatros. Ve vlaku jsou řazeny historické vozy a bufetový vůz.

 

www.krivoklat.cz
krivoklat.merlet.cz


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...