Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Krajina her Stanislava Holého aneb Kde si hrají Jů a Hele

"Krajina her Stanislava Holého aneb Kde si hrají Jů a Hele" je název nové výstavy v Letohrádku Mitrovských v Brně, kterou určitě stojí za to navštívit.

  • Publikováno: 18. 03. 2013

Bohatý fantaskní výtvarný svět akademického malíře Stanislava Holého se stává zprostředkovatelem na cestě poznání a citového prožitku.

Základem nové výstavy v brněnském Letohrádku Mitrovských jsou monumentální interaktivní výtvarné scénické prvky a prostorové objekty, doplněné originálními televizními postavami Jů, Hele, Muf, Hary Šoumen, Tryskomyš, Šamšula, kohout Eda, skřítek Celestýn aj., zakomponované do celé expozice tak, jak je znají děti z televizního Studia Kamarád, navíc doplněné o hrací prvky, knižní ilustrace autora, originální kresby, fotografie, plakáty a kostýmy z pohádky O chytrém Honzovi vztahující se k mnohaleté spolupráci s Československou a Českou televizí.

Pro dětské návštěvníky bude k dispozici malá kreslířská dílna.

Výstavu připravila pražská Galerie U Prstenu ve spolupráci s Českou televizí, Muzeem hlavního města Prahy a Letohrádkem Mitrovských.

Základní vstupné je 65 Kč, senioři a studenti zaplatí 45 Kč, děti základních škol 35 Kč a děti mateřských škol 20 Kč. K dispozici jsou i rodinné vstupenky. Otevřeno je denně kromě pondělí od 10 do 16 hodin.

Stanislav Holý (25. února 1943, Praha – 14. srpna 1998) byl český malíř, grafik a ilustrátor. Od roku 1960 se zabýval kresleným humorem, jehož hlavním hrdinou byla postava pana Pipa. Jeho patrně nejznámější prací bylo dětem věnované Studio Kamarád Československé a později České televize, pro které vytvořil jak hlavní postavičky (Jů, Hele, Hary Šoumen, Muf Supermuf, Tryskomyš, Šamšula atd.), tak celé dekorace studia.
Je autorem několika učebnic a knih – nejznámější jsou Procházky pana Pipa a Námluvy pana Pipa, podle nichž byly v letech 1983 a 1985 natočeny stejnojmenné filmy.  Za knihu Procházky pana Pipa dostal v roce 1978 Čestné uznání ministerstva kultury za nejkrásnější knihu roku. Byl autorem titulků a předělů v oblíbeném filmu Jak svět přichází o básníky, navrhl také kostýmy a dekorace k úspěšné pohádce Ludvíka Ráže z roku 1985 O chytrém Honzovi aneb Jak se Honza stal králem.
Navrhl výtvarné řešení dětských pavilonů v Montrealu a Tokiu, které se realizovaly v 70. letech 20. století.
K počinům Holého patří také výtvarné zpracování pavilonu dlouhodobě nemocných dětí v pražské Thomayerově nemocnici. V roce 1992 Holý vybudoval se svou manželkou galerii U Prstenu v Jilské ulici v centru Prahy.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...