Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Hana Gazdová a Rozmarné léto se stará o pražské děti v době prázdnin

Od roku 2002 pořádá Hana Gazdová Rozmarné léto, akci, kterou jak sama říká neumí nazvat jinak, než příměstský tábor, ač to označení zase až tak přesné není. Rozmarné léto totiž nenabízí dětem…

  • Publikováno: 25. 05. 2008

„Mohla byste nějak přiblížit, co je to vlastně Rozmarné léto?

Rozmarné léto jsou celodenní programy pro děti v době letních prázdnin. Pět dnů v týdnu (po-pá) děti vyjíždějí z Prahy za poznáním do mnoha koutů ČR. Součástí výletů jsou hry a soutěže v autobuse a v přírodě, korálkování, hra na kytaru a koupání.

„A co je to vlastně příměstský tábor? Čím se liší od tábora klasického?

Nerada nazývám Rozmarné léto příměstským táborem. Děti nezůstávají v Praze po celý den, jako u klasického příměstského tábora. Děti se setkají v Kulturním centru Novodvorská na Praze 4 a večer se vrací zpět do hlavního města. Celý den tedy tráví mimo Prahu, v jiném prostředí než je to „jejich“ pražské. Od tábora klasického se liší tím, že děti nejsou nikde ubytováni. Každý den se vrací domů k rodičům.

„Co vás přivedlo k pořádání takovéhoto tábora, co vás na tom baví?

Vždy mě bavila práce pro děti a s dětmi, organizace akcí a velmi mě také baví plánování výletů, hledání zajímavých míst.

„Pro jaké děti je tedy Rozmarné léto určeno?

RL je určeno pro pražské děti školního věku (6-14 let).

„A co všechno s Rozmarným létem děti zažijí?

V letošním roce jsme vytvořili program tak, aby si každé dítě mohlo vybrat to „své“, co ho zajímá. Tak např. děti navštíví továrničku na výrobu skleněných perlí, hornický skanzen, muzeum stavebnice Merkur, Dinopark, IQ park Liberec, hrad Housku, vesničku Ostrá, výrobnu perníku, soukromou železnici, také přírodní zajímavosti jako jsou Kočičí skály, lom s drahými kameny, Malý Nlaník, Sloní skály ad. Nebude při tom chybět koupání, hry a soutěže a malování v přírodě. Každý týden budou hledat informace o známých českých cestovatelích a badatelích. Budou to Alberto Vojtěch Frič, RNDr. František Běhounek, Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka. Nemine je ani celotýdenní hra. Na závěr, při páteční rozlučce, se děti pochlubí rodičům, co vše zjistily o těchto cestovatelích, také kde všude byly, co zažily. Zazpívají si s kytarou, předvedou scénky, které si stačily během cest připravit a na závěr může někdo z dětí vyhrát cenu za celotýdenní snažení při sbírání rozmarňáků.

„Jak je celá akce zajištěna? Kdo se dětem věnuje?

Když pominu organizaci, která předchází samotným výletům, tak má Rozmarné léto své stálé vedoucí. Vedoucí jsou čtyři, z nichž je jeden také průvodce. Tím je každoročně pan Michal Zeman, jehož autobus nás vozí každý rok. Každý turnus má 30-35 dětí.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...