Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Čech Martin Mojžíš mistrem světa ve hře Carcassonne

V neděli 21. října 2012 proběhlo již 7. Mistrovství světa ve stolní společenské hře Carcassonne. Vítězem se poprvé stal český zástupce Martin Mojžíš, mistr České republiky z letošního roku.

  • Publikováno: 23. 10. 2012

V základní části turnaje zaznamenal Martin Mojžíš pět vítězství a jednu porážku. V semifinále zvítězil nad zástupcem Slovenské republiky Matějem Tabákem. Ve finále se utkal s nejúspěšnějším hráčem základní části, Rakušanem Stefanem Leopoldsederem. Po druhých místech z let 2008 a 2010 tak Martin při své páté účasti na světovém turnaji poprvé dosáhl na nejvyšší stupínek.

Mistrovství světa se zúčastnilo celkem 27 hráčů z 26 zemí celého světa. Národní kvalifikace o postup na mistrovství proběhly v celkem 32 státech čtyř kontinentů. V celkové dlouhodobé klasifikaci národů se Česká republika drží na druhém místě za pořádajícím Německem. Martin Mojžíš je z Prahy a studuje ČVUT – obor stavitelství. Kromě Carcassonne je jeho velkým koníčkem tenis.

Carcassone je jednou z celosvětově nejoblíbenějších stolních her. Jde o stolní hru pro 2 až 6 hráčů založenou na postupném přikládání jednotlivých kartiček. Tím vzniká krajina s cestami, městy, kláštery a loukami, kterou si hráči obsazují svými figurkami. Body se započítávají jak v průběhu hry, tak na jejím konci, a proto je vítěz znám až po konečném sčítání. Hra má několik rozšíření. „Carcassone je podle mého názoru naše nejvíce univerzální hra. Je opravdu pro celou rodinu a větší věkové rozdíly nejsou žádný problém,“ říká Pavel Prachař ze společnosti MINDOK, která v ČR hru distribuuje.

Společnost MINDOK je vydavatelství moderních společenských her pro děti i dospělé. Do jejího portfolia patří například hry Carcassonne, Černé historky nebo řada her SMART games. Ale i řada dalších her, určených pro všechny hravé lidi od nejmenších dětí až po nejnáročnější hráče. Na českém trhu působí od roku 2007 a dodnes vydala více než 100 různých her. MINDOK založili lidé, kteří hrám i hráčům velmi dobře rozumějí. Jak majitel firmy, tak její zaměstnanci, jsou zkušenými lidmi v oboru moderních společenských her, kteří vycházejí z české hráčské komunity.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...