Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Fotografická výstava připomene humanitární dar škole v chudé kosovské obci

V prostorách Národního informačního centra pro mládež v Praze je k vidění fotografická výstava nazvaná „Nás se to týká“. Série šestnácti velkoformátových fotografií a bezmála…

  • Publikováno: 16. 12. 2009

Výstava potrvá do poloviny ledna.

Drtivá většina snímků vznikla během říjnové třídenní cesty do chudé kosovské obce Šajkovac, kde osobně předali řediteli základní školy humanitární dar. Šlo o kompletní vybavení jedné školní třídy tabulí, katedrou a stolky se židlemi. K nim byl přibalen počítač s tiskárnou a dva notebooky, a ještě navíc „běžné“ učební pomůcky, určené všem místním školákům.

Zatímco velkoformátové snímky se soustředí výlučně na zmíněný stěžejní moment a vlastní cíl cesty do Kosova, fotografie zařazené do prezentace si všímají i dalších reálií podujevské oblasti v okolí základny, kde naši vojáci z mise KFOR působí. Expozice tak ve svém celku zachycuje i kosovskou krajinu, všednodenní tep tamního života, městský ruch a lidi, s nimiž se vojáci při své mírové misi – a při pomoci těm, kteří ji potřebují – potkávají.

„Při přípravě výstavy jsem si uvědomila, že je to dva měsíce, co jsme se z Kosova vrátili. A myslím, že nebudu mluvit jen sama za sebe, když řeknu, že v nás zážitky odtamtud pořád zůstávají,“ pronesla na vernisáži výstavy manažerka známé Bambiriády Blanka Lišková. Myšlenka předat šajkovacké škole humanitární dar vzešla právě od ní a realizována byla v rámci doprovodných akcí Bambiriády 2009.
Odraz zážitků, o nichž se zmínila, se pokusili na svých snímcích zachytit Jiří Majer, Jana Votavová a por. Jan Fejgl; autorkou úvodních „bambiriádních“ fotografií je Radka Páleníková.

„To, co se v dnešní době pokládá za zásadní věc pro neziskový sektor, je partnerství sektoru neziskového a komerčního. A my tady přidáváme ještě to velké plus: a veřejné instituce. V daném případě to je armáda; spolupráce s ní je dlouhodobě skvělá a tato akce by byla bez armády nemyslitelná,“ vypíchl na vernisáži výstavy zaznamenáníhodný aspekt dobročinné akce v Kosovu předseda ČRDM Aleš Sedláček.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...