Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Výstava věcí bratří Mašínů i kulky, která zasáhla Milana Paumera

V Armádním muzeu Žižkov, v expozici třetího odboje nazvané "Přísahali republice", jsou nově umístěny vitríny věnované bratrům Mašínům a Milanu Paumerovi.

  • Publikováno: 26. 02. 2011

Vůbec poprvé jsou zde ukázány osobní věci těchto tří mužů, kteří se v roce 1953 za dramatických okolností probojovali z komunistického Československa na západ do Berlína.

Oblečení, medaile, nášivky a mnohé další předměty, které patřily Ctiradu a Josefu Mašínovým a jejich souputníku Milanu Paumerovi, jsou nyní vystaveny ve foyer budovy Armádního muzea v Praze na Žižkově. Předměty se sem dostaly jako rodinné dary. Milan Paumer zemřel loni 22. července ve věku sedmdesáti devíti let.

K vidění jsou například vojenské barety všech tří mužů z doby, kdy sloužili v armádě Spojených států. Jsou tu také identifikační známky Ctirada Mašína nebo americká uniforma Milana Paumera.

„Zcela unikátní je jeden velice malý exponát,“ říká pplk. Eduard Stehlík z VHÚ, který se problematikou třetího odboje zabývá. „Je jím kulka, kterou byl při střetu na území východního Německa postřelen Milan Paumer. I s tímto zraněním se mu však podařilo dostat se do západního sektoru Berlína. Teprve tam mu kulku z břicha vyndali.“
Život Paumerovi zachránila i peněženka, kterou kulka prošla a zbrzdila ji. „I tuhle peněženku si můžete v expozici prohlédnout,“ doplňuje pplk. Stehlík, který nynější expozici připravoval.

„Připomínáme si touto expozicí kromě jiného i ty z občanů Československa, kteří se nevzdali a vzdorovali totalitním ideologiím obecně,“ říká ředitel Vojenského historického ústavu Praha plk. Aleš Knížek. Rodina Mašínů bojovala proti nacistické hrůzovládě a posléze i proti té komunistické, otec obou bratrů Josef Mašín byl legionář, prvorepublikový voják a i on bojoval proti nacismu jako člen legendární skupiny Tři králové. Za svou odbojovou činnost byl v roce 1942 popraven.

Expozice třetího odboje „přísahali republice“ zaujímá v Armádním muzeu prostor v ústřední části budovy, jsou zde vedle vitrín umístěny i historické prapory a celému sálu dominuje busta prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...