Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Zprávy skřítka Lipánka

Areál Lipanka v Lipové-lázních v CHKO Jeseníky již poněkolikáté opět ožil dětmi integrovaných táborů Centra integrace dětí a mládeže z Prahy 8 s ozdravnými, psychosociálními a rehabilitačními…

  • Publikováno: 25. 09. 2014

První účastníci táborů už jsou dnes dospělí, ale do Lipanky se vracejí s dobrovolnickou pomocí nebo se svými dětmi. Připomínají jim jesenické pohádky a pověsti, vypráví zajímavé příhody a vzpomínají jaké to bylo, když vyrazili poprvé do hor Jeseníku a byli poprvé sami v lese na stezce odvahy, plnili úkoly v bojové hře zálesáků.

Letošní celotáborová hra s názvem KRÍŽEM KRÁŽEM POHÁDKOU mela mnoho zajímavých prožitků, ale i poučení. II. turnus ji rozšířil pro starší děti ještě navíc o Putování s Lipánkem po Evropě. Účastníci se učili číst v mapě, pracovat s buzolou, rozdělávat oheň, orientovat se přírodě, poznávat faunu a flóru. Některé děti byly poprvé na horách, poprvé dokonce jely mašinkou a byly mimo rodinu, dětský domov, azyl či Klokánek. Poslouchaly s respektem lesní ticho, když vystupovaly na Šerák, cvičily bosky na trávě rozlehlé zahrady Lipanky, dýchaly zdravý vzduch – a to vše bylo velmi prospěšné pro zdraví všech účastníků včetně zdravotně postižených. Všechny úkoly byly již splněny a poklad nalezen! A co si děti přejí a vzkazují skřítkovi Lipánkovi? At není dlouho zakletý, že ho určitě osvobodí, aby mohl pomáhat dětem a ještě aby tu bylo pořád tak hezky, aby se tu dobře se uzdravovalo, aby lesy zůstaly pořád krásné.

Centrum integrace dětí a mládeže (CID) se účastnilo 13. září Karlínských farmářských trhů, kde si děti vytvářely z papíru modely autíček a kočárků, vyrobily si i lodičky sloužící jako pozvánka do Přístavu na akci Zažít Karlín jinak, která se uskutečnila 20. září v Hybešově ulici. Dále si vyzkoušely atraktivní nabídku Sokola Karlín – např. zumbu, cvičení s obručí, chůzi na chůdách atd. Rodiče si mohli zatím v klidu nakoupit, občerstvit, ale také zapojit do tvoření.

Současně měli možnost využít odborné poradenství se sociální pracovnicí, projednat současné problémy, získat doporučení jak dále postupovat, popřípadě si domluvit návštěvu v CID.

Dále se CID účastnilo 14. září prezentace volnočasových programů Kdo si hraje nezlobí u KD Krakov. Na tradiční akci si u stánku CID děti vytvářely papírové makety oblíbených hraček a vybarvovaly mandaly k plnění jejich tajných přání. Účastnily se také aktivit dalších organizací, které se zapojili do této akce, viděly kung-fu a zapojily se do ukázek juda, zumby, vyzkoušely floorball. Kdo měl zájem o prezentaci své organizace, mohl promluvit s moderátorem na pódiu a informovat o nových programech pro volný čas dětí. Všichni příchozí si měli možnost užít koncert Kašpárka v rohlíku. Rodiče sledovali se zájmem veškeré aktivity a získávali kontakty na jednotlivé organizace.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...