Přidat inzerci

Facebook

Navigace


ZLÍN FILM FESTIVAL a Celé Česko čte dětem poprvé partnery

K tradičním vrcholům kampaně Celé Česko čte dětem patří Týden čtení dětem v České republice, jehož letošní 5. ročník bude slavnostně zahájen v rámci 55. ZLÍN FILM FESTIVALU v sobotu 30. 5.

  • Publikováno: 01. 04. 2015

Nejstarší mezinárodní festival filmů pro děti a mládež na světě ZLÍN FILM FESTIVAL a celonárodní osvětovou kampaň Celé Česko čte dětem, největší svého druhu u nás, spojil stejný cíl – nabídnout dětem a jejich rodičům příležitost k plnohodnotnému prožívání společně strávených chvil. V průběhu celého festivalu pak budou dětem číst známé osobnosti, například filmová režisérka Alice Nellis s herci svého nového filmu Sedmero krkavců či spisovatelka dětských knih Alena Ježková.  Součástí programu bude scénické čtení LiStOVáNí  s hercem Lukášem Hejlíkem, který se ujme také moderování slavnostní inaugurace 5. Týdne čtení dětem v ČR.

Týden čtení dětem v ČR nabídne dětem i jejich rodičům řadu pozoruhodných aktivit, které jim zpříjemní společnou cestu ke knihám, nejen na 55. ZLÍN FILM FESTIVALU, ale po celé republice. „Zlín Film Festival si velmi váží spolupráce s projektem Celé Česko čte dětem. Domníváme se, že máme obdobný cíl. Tím je harmonický, zdravý, tvůrčí a morálně hodnotný rozvoj člověka. Základní platformou je přitom rodinné společenství, společné chvíle trávené pohromadě. Tyto společné prožitky jsou nejen základním kamenem pro budování osobnostní struktury budoucího rodiče, ale i klenotem, jenž v paměti uchováváme po celý život,“ podotýká Markéta Pášmová, umělecká ředitelka ZFF.

Kampaň Celé Česko čte dětem se zaměřuje na propagaci hodnotné literatury, podporu emočního zdraví dětí a budování pevných vazeb v rodině prostřednictvím společného čtení. Na rozdíl od jiných projektů směřujících primárně k rozvoji dětské čtenářské gramotnosti oslovuje také rodiče a další dospělé z nejbližšího okolí dítěte. „Předčítání má silný dopad     na intelektuální a psychický vývoj dítěte. Rozvíjí myšlení, představivost, dítě se naučí rozlišovat morální hodnoty, co je dobré a co špatné. Samozřejmě se u dítěte rozvíjejí a prohlubují jazykové schopnosti, slovní zásoba, zlepšují se i vyjadřovací schopnosti. Předčítání učí lásce k literatuře, děti mají lepší schopnost se učit, přisvojovat si učivo, vzniká u nich zvídavost. V neposlední řadě je kniha výborný způsob, jak trávit volný čas. Je protilátkou neustálého vysedávání u televize a počítačových her,“ konstatuje Eva Katrušáková, zakladatelka a ředitelka Celé Česko čte dětem.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...