Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Zažijte advent v Plzni, metropoli západních Čech

Zpívání vánočních koled, koncerty, speciální vánoční výstavy betlémů i oblíbené vánoční trhy čekají návštěvníky i obyvatele Plzně. Přinášíme také několik tipů, kam vyrazit v předvánočním čase s…

  • Publikováno: 12. 11. 2012

Vánoční trhy 28.11.-23.12. 2012

Jako každý rok, tak i letos, se na náměstí Republiky budou konat asi ty nejoblíbenější trhy v roce, a to jsou Vánoční trhy. Pravá předvánoční nálada a nezaměnitelná atmosféra se prolíná s vůní svařáku, skořice, pečeného domácího cukroví, medoviny, trdelníku či uzenin. Naleznete zde desítky stánků s řemeslnými výrobky, které vychází z tradic českých řemesel. Uvidíte košíkáře, hrnčíře i kováře, výrobky z kůže, svíčky z včelího vosku, originální šperky, ručně malované vánoční ozdoby. Děti mohou nakrmit zvířata, která jsou přímo na náměstí v ohrádce, a také si můžete poslechnout odpolední koncerty regionálních kapel. Nechybí samozřejmě obrovský vánoční strom, který bude rozsvícen o prvním adventním víkendu, a to 2. prosince v 18 hodin.

Doporučujeme:

  • Prohlídku katedrály sv. Bartoloměje a pohled z nejvyšší kostelní věže v České republice (102,6 m) na slavnostně vyzdobené a osvětlené vánoční město navštívit Muzeum loutek, Muzeum strašidel a Národopisné muzeum s vánoční výstavou. Všechny muzea se nachází přímo na náměstí Republiky
  • Roráty v katedrále sv. Bartoloměje, koncerty, mše a výstavy v plzeňských kostelech
  • Speciální vánoční výstavy a programy v Pivovarském, Západočeském či Národopisném muzeu i v pivovaru Pilsner Urquell.
  • Vánoční zpívání koled (12. 12. 2012) – největší hromadné zpívání koled. Akce se koná na náměstí Republiky

     

    Koncerty v katedrále sv. Bartoloměje

    Sváteční náladu umocňují každoroční varhanní improvizace v katedrále sv. Bartoloměje. K tradičním adventním událostem patří živý betlém na náměstí či trubači, kteří troubí přímo z věže v podvečer na Štědrý den. Poslech trubačů lidé spojí s pořízením Betlémského světla, které dávají skauti v každém plzeňském kostele.

    Varhanní koncerty v katedrále svatého Bartoloměje se budou konat 2.12., 9.12., 16.12. a 23.12. vždy v 15hodin.

     

    Vánoční zpívání koled

    Plzeňská tradice, která patří mezi úspěšné akce s vánoční atmosférou. Letošní rok se akce koná         12. 12. 2012 na náměstí Republiky. Jedná se o největší hromadné zpívání koled v Čechách. Tuto akci organizuje Český rozhlas Plzeň, který také živě vysílá do éteru snímané koledy z plzeňského náměstí, které lidé zpívají. Jsou to jedny z nejznámějších koled, a to: „Nesem Vám noviny“ a „Narodil se Kristus pán“.

    Vánoční výstava

    Tradiční vánoční výstava, která je umístěná na plzeňské radnici. K vidění je krásný betlém, který vznikl za účasti občanů města Plzně.

     

    KOUZELNÝ ADVENT V PLZNI

    Než přijde Ježíšek…

    Než nastane Štědrý večer, nejvíc práce je s dětmi, které už se nemohou dočkat dárků. Proto nabízíme několik možností, jak rodičům a především dětem zpříjemnit nekonečné čekání.

    1. Pohádkové Vánoce na radnici

    Výstavu Pohádkové vánoce obohatí  postavy z plzeňských pověstí, vánoční pošta a jako každoročně velký plzeňský betlém, do nějž již od roku 1997 přinášejí Plzeňané v čase adventu figurky  z trvanlivých materiálů, které zobrazují je samotné. Betlém už má více než 400 postaviček.

    Mázhauz radnice – vstup zdarma denně od 8 do 18 hod.

     

    2. Muzeum loutek

    Vypravte se s dětmi do Muzea loutek na náměstí Republiky, třeba za Spejblem a Hurvínkem, nebo za Kašpárkem, princeznou, čertem a králem. K Vánocům přeci pohádky patří.

    www.muzeumloutek.cz

     

    3. Muzeum strašidel

    I malým nebojsům zatrne, když se dostanou do podzemních prostor Muzea strašidel s vystavenými plzeňskými strašidly za doprovodu strašidelných zvuků. Jen je klidně nechte, ať se bojí. Až se polepší, můžete je pozvat na pohádky, které tu hrají každou sobotu a neděli od 15 hodin.

    Na prosinec jsou vyhrazené termíny  1., 2., 8., 9., 15. a 16.12.

    www.muzeumstrasidel.cz

     

    4. Dům pohádek

    Hlavním cílem tohoto projektu je prezentace nejvýznamnějších českých pohádkových a večerníčkových postaviček těm nejmenším. Cílem je podpořit vědomí o české pohádkové tvorbě. Zkušení pracovníci se rádi věnují dětem v několika ateliérech.

    V prosinci se můžete zapojit do společné aktivity, která spočívá ve vyrobení nejdelšího vánočního řetězu.

    www.dumpohadek.eu

     

    5. Zoo

    Zabavit děti na celý půlden můžete, pokud se s nimi vypravíte do Zoologické zahrady. Venku uvidíte zejména otužilé druhy zvířat.

    Ve dnech 27.-28.12.  od 9-16 hodin se zde koná „Dětský vánoční klub“, kde se děti mohou účastnit spousty soutěží. Poslední den v roce nechybí ani silvestrovský program.

    www.zooplzen.cz


    Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
    Reklama


    Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...