Přidat inzerci

Facebook

Navigace


XV. Všesokolský slet s folklorem

Folklorní sdružení ČR se podílí na letošních oslavách 150. výročí založení Sokola, které vyvrcholí 1. - 7. července XV. Všesokolským sletem v Praze.

  • Publikováno: 01. 07. 2012

Sokolské a folklorní hnutí mají mnoho společného.

„Základní filozofií České obce sokolské je zvyšovat tělesnou zdatnost svých členů a vést je k čestnému jednání v životě soukromém i veřejném, k národnostní, rasové a náboženské snášenlivosti, k demokracii a humanismu, k lásce k rodné zemi a úctě k duchovnímu dědictví našeho národa,“ říká o poslání ČOS její starostka Hana Moučková. Proto se k ideálům Sokola od samého začátku hlásily české národopisné spolky a v jeho řadách jsou mnozí folkloristé i celé folklorní soubory.

Ve sletovém programu bude uvedena i folklorní skladba „Radostná země“. Skladba „Radostná země“ je již třetím folklorním vystoupením v obnovené tradici sokolských sletů po roce 1990. Připravili ji Anna Buroňová, Helena Skálová a Miroslav Ekart, hudbu upravil Jan Rokyta, nahrála cimbálová muzika Technik se zpěváky v Českém rozhlase Ostrava a nacvičily folklorní soubory Moravskoslezského a Zlínského kraje.

Anna Buroňová, která se podílela na přípravě i obou předchozích folklorních skladeb, výběr tanců zaměřila tentokrát na příbuzné regiony – Slezsko, Lašsko a dále na Valašsko, které se na minulých sletech ještě neobjevilo. O skladbu projevili zájem i krajané v zahraničí, přišly poptávky o zaslání popisů, hudby a metodického nácvičného videa např. z Oděsy, Paříže, Los Angeles, Buenos Aires, kde chtěli tance nacvičit na svoje akce pořádané k výročí Sokola.

„Radostná země“ sklidila již velký úspěch na župním sletu ve Vsetíně a krajském sletu v Opavě. V plném počtu 416 tanečníků ze třiceti folklorních souborů bude předvedena na Všesokolském sletu 6. července v rámci II. programu hromadných vystoupení od 14 hod. Zveme všechny příznivce folkloru a tanečního pohybu na stadion Synot Tip Arény v pražském Edenu.

Folklorní soubory přijedou do Prahy díky podpoře Moravskoslezského a Zlínského kraje.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...