Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Výstava k 150. výročí Sokola

V letošním roce slaví Česká obec sokolská významné jubileum - 150. výročí založení Sokola, které si připomíná mnoha různými akcemi. Jednou z nich je i výstava „Česká paměť“.

  • Publikováno: 17. 06. 2012

Sokolské hnutí ve své historii zažilo bouřlivý rozvoj i dramatické pády, přerušení činnosti v důsledku válek nebo politických změn.

Kolekce obrazů Pavla Vavryse se dotýká důležitých epizod, kterými náš stát procházel v minulém století a které ovlivňovaly život Sokola (doznívající doba Rakouska-Uherska, doba první republiky, nástup fašismu, doba poúnorová, události 1989 apod.). Velkou měrou zde budou zastoupeny i obrazy s tématikou čs. legií a podílu Sokolů na vzniku samostatného čs. státu.

Jmenovaná témata tvoří součást jednoho z autorových obrazových cyklů, kterému se věnuje téměř celou svou uměleckou kariéru. Obrazy byly s úspěchem vystavovány doma i v zahraničí, kde získaly mnohá ocenění, např. 1. cenu Zlatá paleta na XIV. Festival Internationale de la peinture ve Francii v r. 1982. Do dnešního dne uspořádal doma i v zahraničí téměř 100 samostatných výstav a účastnil se více než 60 kolektivních výstav.

Vernisáž výstavy Pavla Vavryse „Česká paměť“ se koná ve středu dne 20. června 2012 v 17:00 hod.

Na oslavách 150. jubilea ČOS, které vyvrcholí počátkem července XV. všesokolským sletem v Praze, se spolupodílí Folklorní sdružení ČR. Ve sletovém programu bude uvedena folklorní skladba „Radostná země“ – je to už třetí folklorní vystoupení v obnovené tradici sokolských sletů po roce 1990. Na stadionu Synot Tip Arény v pražském Edenu ji předvede 6. července 416 tanečníků z folklorních souborů Moravskoslezského a Zlínského kraje.

Výstava Akademického malíře Pavla Vavryse bude k vidění v prostorách Michnova paláce, Újezd 540/40, Praha 1.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...