Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Výstava fotografií Elliotta Erwitta již jen do neděle

Elliott Erwitt, americký fotograf a člen prestižní agentury MAGNUM Photos, vytvořil pro nadnárodní síť galerií Leica exkluzivní kolekci svých stěžejních snímků.

  • Publikováno: 04. 02. 2014

Výběr ELLIOTT ERWITT: PERSONAL BEST FOR LEICA byl poprvé představen veřejnosti v rámci veletrhu fotografie photokina 2012 v Kolíně nad Rý́nem. Výstava přijíždí do Prahy z Leica Gallery Salzburg.

Elliott Erwitt se narodil 26. července 1928 ve Francii, odkud v roce 1939 emigroval s rodiči do USA. Během studia si v Hollywoodu přivydělával vyvoláváním portrétů filmových hvězd, čímž započal svou kariéru profesionálního fotografa. Na konci 40. let se při jednom ze svých pobytů v New Yorku setkal s Edwardem Steichenem, Robertem Capou a Royem Strykerem, kteří následně výrazně ovlivnili jeho tvorbu. V roce 1951 nastoupil v Evropě na americké základně vojenskou službu, během níž fotografoval pro četné časopisy a publikace. Krátce po splnění vojenských povinností mu v roce 1953 nabídl Robert Capa členství v MAGNUM Photos. Erwitt se v roce 1968 stal prezidentem této agentury a doposud je jejím aktivním členem.

K Erwittově rozmanité tvorbě patří autorství bezpočtu knih a žurnalistických esejí, práce na reklamních zakázkách a od 70. let se přidává rovněž filmová tvorba. K jeho nejznámějším dokumentárním filmům se řadí „Beauty Knows No Pain“ (1971), „Red White and Blue Grass“ (1973) a „The Glass Makers of Herat“ (1977). V průběhu 80. let realizoval řadu zábavních pořadů pro televizní kanál HBO.

Elliott Erwitt je celosvětově považován za jednoho z nejvýznamnějších fotografů. Jeho práce jsou hodnoceny jako mistrovská díla ve svém oboru. V tvorbě Elliotta Erwitta dominují černobílé fotografie, na kterých vedle prominentních osobností líčí absurdní situace z každodenního života. Dominantní charakteristikou jeho tvorby je jemný humor, který je tolik typický pro sociálně laděné fotografie z různých koutů světa. Na výstavě v Leica Gallery Prague nechybí jak slavné portrétní záběry, tak ukázky z Erwittovy celosvětově známé série psů a psíků.

Fotografie jsou prodejné.

Nakladatelství umělecké literatury teNeues vydalo u této příležitosti vyjímečnou publikaci „Elliott Erwitt XXL Special Edition“ v limitované nákladu, která je v průběhu trvání výstavy k dispozici pro individuální zájemce.

Výstava bude končit už 9. února 2014!


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...