Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Vyhrajte si s mechanickými objekty, hračkami a loutkami

V Baron Trenck Gallery u kapucínů v Brně probíhá výstava dřevěných mechanických objektů, hraček a loutek Antonína Maloně. Přijďte si vyhrát a vyzkoušet si jejich mechaniku!

  • Publikováno: 09. 05. 2011

Antonín Maloň se narodil v Brně v roce 1953, kde dodnes bydlí. Vystudoval strojní inženýrství, pracoval jako projektant a od r. 1991 se ve vlastní dílně věnuje svobodné umělecké tvorbě a prohlašuje: „nepracuji, mám životní náplň.“

V jeho dílech, loutkách, hračkách, řezbách a divadelní scénografii se projevuje technika zjevně i skrytě, ať už při konstrukci, nebo v pohybu. Je spokojen, když jeho objekty lákají návštěvníky k doteku, pohlazení a především k vyzkoušení jejich pohyblivosti. „Mám rád, když se věci hýbou,“ podotýká prostě.
Svá díla nerad popisuje, usiluje o to, aby se představila sama.

Vystavuje nepravidelně – na louce i na dvorku, v Praze i v zahraničí (Rakousko, Holandsko, Dánsko, Belgie, USA) – „když mě někdo přemluví,“ říká.
To se podařilo i provozovatelům Baron Trenck Gallery v kapucínském klášteře, kde se od 7. května do 30. června 2011 uskuteční výstava jeho dřevěných mechanických objektů, hraček a loutek.

Maloň se zúčastnil mnoha projektů – her, pro které vytváří loutky, výpravu, scénu, design, anebo výstav, kde sklízí obdiv za poetické, zároveň však vtipně výtvarně řešené loutky. Navíc vytváří také interiérový design – např. pro kavárnu Žlutá ponorka ve Znojmě. Momentálně autor spolupracuje s Michaelou Bartoňovou na 160 cm velkých loutkách na Noemovu loď do Holandska.

Jako nejkrásnější spolupráce považuje výtvarník realizace se Studiem Dům, s Divadlem pohybu Evy Tálské (Svatbičky), s Divadlem Continuo (La Stodola), s bratry Formanovými (Obludárium, Nachové plachty, Kráska a zvíře), s brněnskými loutkovými divadly Radost, Polárka (Fikmik, Aladinova kouzelná lampa), Líšeň (Žabáci, Robinson) ad.

 


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...