Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Vyhlášení výsledků 38. ročníku TRAPSAVCE

Navzdory všem šamanským deštivým předpovědím kouzelníků z kmene Rosničkářů byl poslední květnový víkend obdarován krásným počasím, a to zcela zaslouženě. Kousek od Přebudova na Nepomucku se…

  • Publikováno: 05. 06. 2012

Nakonec se zde sešlo na 130 trapsavců v pestrém složení z mladých nadějných autorů a autorek, redaktorů, muzikantů, oldpsavců a pozorných čtenářů ze všech možných koutů Čech, Moravy a Slovenska, protože stále zůstává faktem, že oheň Trapsavce je nejvýznamnější setkávací událostí pro ty, kteří se věnují trampské literatuře.

Sobotní program byl bohatý. Když nepočítám páteční ozeleněnou hospůdku v blízkých Budislavicích a následovné hraní u ohně do tří do rána, bylo toho na Trapsavce nachystáno opravdu dost.

Na Trapsavytí hrála skupina První Jihozápadní a v průběhu jejich náročného vystoupení bylo pokřtěno celkem pět sbírek z nové edice Trapsavecké miniatury, kterou má na svědomí Hafran. Byly to Kde měsíc vítězí (Šlápi), Poslání za úplňku (Velkej Drak), S příchutí kouře a rumu (Harmonika), Kudy jinudy (Waki), Poste restante trampe (Pavlís). Svého božkovského rumu se dočkal i Vandr trampským komiksem I. obsahující pět trapsaveckých povídek od Kavčete, Tapiny, Tonyho, Jenýka a Mirka Valiny, které skvěle nakreslil Tom Zvědělík a graficky upravil Hadži. Pokud se vše podaří tak jak má, měl by být tento komiksový svazek prvním z celé řady dalších.

Prostor dostalo i vyhlášení nové „akciovky“, v pořadí šesté, a to na knihu Tulák Jožka Jégr, která je věnována tomuto známému brněnskému muzikantovi.

Následoval tradiční seminář porotců s autory a naopak. Letos v porotě zasedli Vokoun, Belmondo, Madelaine, Kavče a Alena Vávrová, z nich první tři jmenovaní na Trapsavce dorazili a mohli tedy statečně nastavit svoji hruď všem více či méně rafinovaným otázkám trapsaveckého publika polehávajícího v trávě kolem nich. Občas si říkám, že je škoda, že na semináři nejsou známy výsledky. Možná by stálo za úvahu ho přesunout na nedělní dopoledne, byl by výrazně zajímavější.

Na Trapsaveckém veletrhu se daly sehnat sbírky a časopisy od Avalonu, Severky i již zmiňované Trapsavecké miniatury a překvapivě přibylo i několik trampských antikvářů, doplňujících aktuální nabídku pečlivě sehnanými skvosty z blízké i dávné minulosti. Kdo si chtěl doplnit knihovničku, měl výbornou možnost.

Poprvé se letos na Trapsavci uskutečnily dětské hry, neboť všeobecný babyboom se projevuje i zde a houf děcek lítajících po tábořišti byl tomu důkazem. Stačil jsem se kochat zájmem dětí u disciplín v hodu maxitužkou a házení šiškou na cíl, další jsem bohužel nestihl. Každopádně na malé velké vítěze čekaly ceny i diplomy.

Zároveň s tímto vším výše uvedeným cvrkotem se na své výstavě prezentovala i soutěž Trasa, která má přízvisko mladší sestra Trapsavce. Zde však nejde o povídky, ale o fotografie a trampskou grafiku (PF, placky, novoročenky, zvadla a další…). Letos proběhl devatenáctý ročník a její organizátorka Štěhně se pomalu připravuje na ročník jubilejní. A výsledky Trasy jsou taktéž vyhlašovány u večerního trapsaveckého ohně.

Když se slunce pomalu začalo klonit k západnímu obzoru a stromy začaly dostávat nazlátlý nádech, nastal čas na nedočkavě očekávané vyhlášení výsledků. Kruh kolem hranice se pomalu zaplnil, a když po přinesení ohně ze všech světových stran a zahrání Vlajky velevážené trapsavectvo usedlo na klády či ulehlo na své celty, čtecí orgie mohly začít. Letos bylo opravdu psavecky úrodno. Celkem došlo 192 prací od 87 autorů, z nichž rovných 40 se účastnilo poprvé. Porota udělila neuvěřitelných 20 cen a je to znát ve sborníku vítězných prací, který má 28 stran, což asi ještě nikdy nebylo.

A tak se četlo, volalo umí, poslouchalo, předávalo, o přestávkách mezi čtením se hrálo na kytary nebo se losovala Trapsavecká tombola, jejíž výtěžek byl věnován na tisk sborníku vítězných prací. Slunce zapadalo, zvědavé hvězdy pomalu zaplnily celou oblohu a občas i nějaká spadla. U ohně mezitím povstaly hvězdy nové, kterým se říká oldpsavci, tedy ti, kteří zvítězili již 3x a více. Letos do této kategorie vstoupili hned čtyři psavci a to dva zástupci Čech – Zdeňka Líbalová s Velkým Drakem a dva zástupci Slovenska – D´Ady a Pedro. Zároveň po dlouhých letech došlo i rodinnému vítězství Hafrana a Leňuchy, tedy táty s dcerou. To se naposledy povedlo Tapině a její dceři Skisce. Cenu nejvyšší, tedy Zlatého trapsavce, získal Fenik za báseň Limity.

Když celý tento vyhlašovací kolotoč skončil, ceny se dostaly ke svým vítězům a vítězové ke svým cenám a k blahopřejným rukám ostatních, pokračovala zábava dál, až do opravdu pozdních, nebo ranních hodin. Jak se to vezme.

„Neděle jest nejsmutnější den trampa,“ hlásí se v Trampském týdeníku č. 13 a je vidět, že autor tohoto filmového skvostu Jarooš začal jezdit na Trapsavce až po jeho natočení, jinak by věta správně zněla: „Neděle jest nejsmutnější den trampa, kromě trapsavecké neděle, protože všichni vědí, že když budou pilně psát a někteří dokonce úročit dlouhá odříkání a strádání na vandrech, přijde po čase další běloskvoucí zvadlo a celý tenhle víkendový psavecký rej nastane znova.“

Poděkování patří organizátorské dvojce Draculei a Hafranovi a všem, kteří se zasloužili o hladký průběh letošního Trapsavce.

Fotografie z Trapsavce najdete na http://tonyavalon.rajce.idnes.cz/Ohen_38._rocniku_TRAPSAVCE/.

 

Michael Antony – Tony

(převzato z hudebně zpravodajského webu www.folktime.cz)

 

Výsledky 38. ročníku:

Zlatý Trapsavec

Limity – Marek Fenik Kysilka (Planá nad Lužnicí)


Malý Trapsavec

(zvláštní ocenění pro nejlépe ohodnocenou práci autora do 23 let)

Mrazivý večer (poezie) – Barbora Hakenová (Praha)

A čtvrtý šel nakoupit (próza) – Lenka Leňucha Fránová (Plzeň)

 

Poezie

1. místo: Rychlík R 21.03. Jarní kurýr – Miroslav Miky Marusjak (Olomouc)

2. místo: Možná – Miroslav Miky Marusjak (Olomouc)

2. místo: Obchodník s deštěm – Jiří Qasinka Černohlávek (Praha)

3. místo: xxx (Zas léto pole…) – Zdenka Líbalová (Mělník)

3. místo: Listujem – Adalbert D’Ady Mezei (Hronsek)

 

Poezie oldpsavců

1. místo: Sto rokov samoty – Peter Joko Jokl (Partyzánske)

2. místo: Těšení – Jaromír Juan Hlavatý (Náchod)

3. místo: Vzpomínkový reliéf – Jaromír Juan Hlavatý (Náchod)

3. místo: Křížky ve Svérazi – Miloš Hlávka (Nový Knín)

 

Próza

1. místo: Nebetyčná pitomost – Vladimír Velkej Drak Javůrek (Praha)

2. místo: Pracovní dovolená – Petr Harmonika Soldát (Český Krumlov)

3. místo: Záverečná – Peter Pedro Benča (Bratislava)

3. místo: Vysoké sněhové závěje – Jiří Murdoch Hons (Brandýs nad Labem)

 

Próza oldpsavců

1. místo: Odcházení – Jan Jeňýk Valeš (Holýšov)

2. místo: Lhát se nemá – Miroslav Novák (Brno)

3. místo: Nebe? Nebrat! – Magdalena Waki Karelová (Brno)

3. místo: Na řezbářský soutěži – Jan Hafran Frána (Plzeň)

 

A pro případné zájemce jsou tady propozice platné pro 39. ročník TRAPSAVCE:

– soutěž je tematicky zaměřená na práce zasvěcené přírodě a trampování.

– Soutěží se v těchto kategoriích:

– KATEGORIE OLDPSAVCŮ – PRÓZA a POEZIE (v těchto kategoriích soutěží ti, kteří získali v soutěži tři a více cen)

– PRÓZA a POEZIE  v těchto kategoriích soutěží všichni, kteří ještě nemají tři a více cen z Trapsavce; nejlépe ohodnocená práce autora/autorky  do 23 let může získat čestné uznání Malý Trapsavec

– Nejlépe ohodnocená práce bez rozdílu kategorie získává hlavní cenu – ZLATÉHO TRAPSAVCE!

– Každý účastník může do soutěže zaslat maximálně tři povídky (s rozsahem do čtyř stran textu) a maximálně tři básně.

– Své práce posílejte na kontaktní e-mail: soutez.trapsavec@seznam.cz – touto cestou vám bude doručeno zpátky zvadlo na slavnostní oheň s vyhlášením výsledků. Do e-mailu prosím uvádějte své občanské jméno a kategorii, případně i adresu a věk.

– Stále zůstává i možnost posílat své práce běžnou poštou na kontaktní adresu (stačí v jedné kopii). Na přiložený lístek prosím uveďte své občanské jméno a kategorii, případně i adresu a věk. Pokud chcete poslat zvadlo na slavnostní oheň s vyhlášením výsledků, přiložte ofrankovanou obálku se zpáteční adresou.

– Zasláním své práce do soutěže dávají autoři pořadatelům právo  ke zveřejňování těchto příspěvků na internetu i v tisku, a také je používat k propagaci soutěže.

– Organizátoři soutěže budou i nadále oslovovat autory a autorky účastnící se soutěže a vydávat jim sbírky.

Uzávěrka 38. ročníku soutěže Trapsavec je 28. února 2013.

POZOR! Příspěvky, které dojdou po půlnoci, nebudou do letošního ročníku zařazeny, proto příspěvky pošlete včas!

 

Iva Draculea Spurná

Klapkova 33, Praha 8 – Kobylisy

soutez.trapsavec@seznam.cz

www.trapsavec.cz


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...