Přidat inzerci

Facebook

Navigace


VIII. ročník Festivalu muzejních nocí

Fenomén muzejních nocí patří ve velkých evropských metropolích již řadu let ke stálým prezentacím kulturního dědictví. Letošní ročník potrvá od 18. 5. do 9. 6. 2012.

  • Publikováno: 16. 05. 2012

Muzea a galerie nabízejí nočním návštěvníkům kromě prohlídek svých stálých expozic a výstav také řadu doprovodných i kulturních programů a stávají se místy mimořádných a nečekaných zážitků a setkávání.

V roce 2004 se po vzoru jiných evropských měst ujalo Národní muzeum iniciativy zorganizovat první Pražskou muzejní noc. Nevšední zájem muzejních institucí o tuto novou formu propagace a popularizace muzejnictví, ale především její až nečekaný ohlas u široké veřejnosti spontánně vyústil ve vznik celorepublikového Festivalu muzejních nocí, jehož organizace se od roku 2005 každoročně ujímá Asociace muzeí a galerií ČR ve spolupráci s Ministerstvem kultury ČR a Národním muzeem.

Festival spojil původně solitérní akce některých muzeí a galerií do jednoho společného, téměř měsíc trvajícího svátku muzejních nocí. Úspěch festivalu je mimořádný a každý rok se k němu připojuje stále více měst a institucí. Festival se tak stal ojedinělou akcí – významným kulturním a společenským fenoménem, který nemá svým rozsahem v Evropě obdoby.

V roce 2012 se uskuteční již VIII. ročník Festivalu muzejních nocí, který bude probíhat ve dnech 18. května až 9. června 2012.

Jelikož každá instituce pojímá muzejní noc po svém, nabídka speciálních programů pro malé i velké návštěvníky je velmi pestrá – volný vstup pro veřejnost je pouze základním předpokladem festivalové účasti.

Do osmého ročníku festivalu se přihlásil rekordní počet institucí – 270 muzeí, galerií, občanských sdružení a dalších kulturních organizací ze 140 měst. Opět vzrostl počet malých a soukromých muzeí, z nichž se mnohá zapojují do festivalu vůbec poprvé. Známkou úspěšnosti muzejní noci není vždy jen vysoký počet návštěvníků, ale zejména jejich spokojenost, jejich zájem o dění v kulturních institucích a přínos z osobního setkání s pracovníky muzeí a galerií.

Od čtvrtého ročníku tato významná událost oficiálně začíná Národním zahájením, které se každý rok uskutečňuje ve spolupráci s Asociací krajů ČR a některým z krajů České republiky. V letošním roce proběhne toto slavnostní zahájení v Novém Jičíně (18. května) a řadu muzejních nocí uzavře Pražská muzejní noc (9. června). O tom, kde se jednotlivé muzejní noci konají a jaký je zde pro návštěvníky připraven program, informují společné internetové stránky.

Festival navazuje na Mezinárodní den muzeí, který připadá na 18. května. Přijďte tento svátek oslavit společně s námi – těšíme se na Vás!


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...