Přidat inzerci

Facebook

Navigace


V Japonsku začalo světové skautské setkání Jamboree

Tento desetidenní mezinárodní tábor je věnován především vzájemnému poznávání, hrám, vodním aktivitám, ale také vzdělávacím programům.

  • Publikováno: 30. 07. 2015

Do Japonska odletělo 300 českých skautů, několik desítek z nich letělo z Prahy vládním speciálem, na palubu je přibral předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jan Hamáček, mířící na zahraniční cestu. Skauti se spolu s ním a místopředsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Petrem Gazdíkem společně setkali na slavnostním happeningu v pondělí 27. července na vojenském letišti v Kbelích, odkud odstartoval zmíněný vládní speciál. Oba vládní představitelé jsou zároveň také skauti a setkání s účastníky Jamboree i samotný let absolvovali ve skautských krojích. Světové setkání v Japonsku v jeho závěru pak také společně navštíví. Čeští skauti na letišti v Kbelích před odletem složili 80 origami jeřábů různé velikosti a vyslechli si zdravici obou vládních představitelů, ale také starosty Junáka – českého skauta Josefa Výprachtického.

Český kontingent je složen z pěti jamoddílů, tedy šestatřiceti dětí ve věku 14-17 let a čtyř vedoucích. Část tvoří také dospělí dobrovolníci zařazení do mezinárodního servistýmu. Jedná se o druhou největší výpravu v historii českého a československého skautingu, která na světové Jamboree kdy jela.

Jamboree se účastní více než 33 tisíc skautek skautů ze 161 zemí celého světa. Hlavním cílem setkání je poznávání lidí různých národností, jazyků a kultur. Pro skauty je to příležitost, jak navázat nová přátelství napříč světadíly a poznat kulturu jiných národů a obohatit pak o mezinárodní příchuť i činnost svých domovských oddílů.

Čeští skauti a skautky mají na světovém Jamboree také svůj expoziční stan, kde prezentují krásnou krajinu České republiky, české sportovní a vědecké úspěchy, ale také významné české osobnosti. Jamboree se koná na pobřeží moře u města Jamaguči, které leží přibližně 60 kilometrů od Hirošimy. Součástí programu bude také návštěva mírových pietních ceremonií v obou městech, kam byla za druhé světové války shozena atomová bomba. Právě v době konání Jamboree uplyne od tohoto okamžiku 70 let.

Celé setkání se nese v duchu mírového poselství a mezinárodního přátelství. Skauti na Jamboree ukazují celému světu základní myšlenky skautingu – přátelství bez rozdílu pohlaví, národnosti, jazyka nebo náboženského vyznání. Symbolem setkání je japonský znak „和“ a motto „Duch jednoty“. Znak „和“ (WA) v japonštině symbolizuje právě jednotu, harmonii, spolupráci, přátelství a mír.

Pokud nevíte, co jamboree přesně je, přečtěte si o něm v jednom z našich článků.

Za poskytnutí fotografií z odletu děkujeme panu Štěpánu Haškovi.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...