Přidat inzerci

Facebook

Navigace


V anketě Zlatý Ámos převažují učitelky

Do letošního 21. ročníku ankety o nejoblíbenějšího učitele ČR přihlásili žáci a studenti celkem 55 oblíbených pedagogů. Z toho je jen 15 mužů!

  • Publikováno: 13. 01. 2014

Nejvíce přihlášených učí na základních školách – 35 učitelek a 5 učitelů. V nominacích středoškoláků naopak převažují muži – je jich 10, žen 5. Co na to říká ředitel ankety a předseda pořádajícího občanského sdružení Klub Domino, Dětská tisková agentura Slávek Hrzal? „Anketa Zlatý Ámos jen potvrzuje feminizaci školství, což je obecný jev v evropských zemích. Víc mne zaráží skutečnost, že jsou kraje, kde děti nenašly ani jednu paní učitelku nebo pana učitele, které by do ankety přihlásily.“

Žádný oblíbený kantor se nenašel v Pardubickém kraji. Pouze jedna nominace přišla z krajů Jihočeského, Karlovarského, Královéhradeckého a Zlínského. Na opačném konci tohoto žebříčku oblíbenosti je kraj Moravskoslezský s 12 nominacemi a Praha společně s krajem Jihomoravským s 10 nominacemi.

V lednu a únoru budou probíhat regionální kola ankety Zlatý Ámos. V nich musí žáci zajímavým způsobem své kandidáty na titul nejoblíbenější učitel představit porotě a obhájit tak nominaci. V krajích, kde jsou nejméně tři nominovaní, bude udělován titul krajský Ámos. Šanci získat krajského Ámose mají nominovaní z kraje Ústeckého, Libereckého, Středočeského, Jihomoravského, Moravskoslezského, Vysočina a z Prahy.

Regionální kola Zlatého Ámose, to však není jen soutěž o postup do semifinále a titul krajský Ámos. „Chceme, aby regionální kola byla zároveň oceněním všech, kteří byli svými žáky na titul Zlatý Ámos nominováni. Jsou to nejoblíbenější učitelky a nejoblíbenější učitelé na jednotlivých školách a uznání si jistě zaslouží,“ dodává k regionálním kolům Hrzal.

Semifinále, kterého se zúčastní vítězové regionálních kol, je plánováno na 6. března. Finále v kongresovém centru hotelu Olšanka v Praze se uskuteční 28. března. Letos poprvé je tento den zároveň významným dnem České republiky. Kromě Zlatého Ámose bude již tradičně na finále dětskou porotou zvolen Dětský Ámos a na základě hlasování prostřednictvím SMS také Ámos sympaťák. Novinkou letošního ročníku je korunovace nejoblíbenějšího učitele chemie a fyziky. Organizátoři ankety společně s partnery Unipetrol a ČEZ tak chtějí podpořit výuku těchto předmětů.

Slavnostní korunovace nového Zlatého Ámose je již tradičně spojena s oslavou Dne učitelů na Kantorském bále v sobotu 29. března v Národním domě na Smíchově v Praze.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...