Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Toulcův dvůr oslaví během Dne Země výročí 20 let svého trvání

V sobotu 26. dubna proběhne na Toulcově dvoře oslava Dne Země spojená s výročím 20 let od vzniku tohoto střediska pro ekologickou výchovu. Kromě tradiční přehlídky neziskových organizací a…

  • Publikováno: 22. 04. 2014

Středisko ekologické výchovy Toulcův dvůr již 20 let obohacuje kulturní a volnočasové spektrum Prahy. Za dvě desetiletí se zdejším nadšencům podařilo zrekonstruovat historickou budovu, revitalizovat a zpřístupnit přírodní areál, pořádat pravidelně akce na podporu starých tradic, dětem nabízet bezprostřední kontakt se zvířaty a přírodou a vybudovat úspěšný sociální podnik. Výsledky tohoto snažení si mohlo prohlédnout již téměř půl miliónu návštěvníků, především dětí, ale i mladých rodin a zájemců o životní prostředí a staročeské tradice.

První zmínky o Toulcově dvoře sahají do 14. století. Své jméno získal od Františka Toulce, posledního zemědělsky hospodařícího nájemce, který zde působil do roku 1950. V šedesátých letech dvacátého století zde byla zřízena nevábná velkovýrobna krmných směsí. O současnou podobu se významně zasloužila zakladatelka Ekologického centra Toulcův dvůr paní Emilie Strejčková. „Bez jejího nezměrného úsilí a osobního nasazení by toto středisko nikdy nevzniklo,“ říká Lenka Skoupá, předsedkyně správní rady Zájmového sdružení Toulcův dvůr. Vize Emilie Strejčkové v Toulcově dvoře pokračuje, přestože již před pěti lety zemřela ve věku 70 let.

Den Země je na Toulcově dvoře pořádán pravidelně. Jako vždy bude tato akce spojena se zajímavostmi z oblasti životního prostředí. „Toulcův dvůr je znám tím, že si odsud návštěvníci neodnášejí pouze vědomosti, ale také živé zkušenosti. Proto nezůstane jen u vyprávění. Nabídneme jim možnost, vyzkoušet si věci na vlastní kůži,“ říká koordinátorka akcí Marie Moravcová. Tentokrát bude Den Země zaměřen na čtyři živly: „Připravili jsme pro hosty spoustu aktivit, při kterých nahlédnou do života pod vodní hladinu, prozkoumají život v půdě, osahají si zajímavé kameny pohrají si se vzduchem, zúčastní se kroužkování ptáků,“ líčí dopodrobna koordinátorka akce Marie Moravcová.

Vyvrcholení oslav nastane v 15 hodin. Na tuto dobu přislíbili svou účast první náměstek primátora Jiří Nouza a herec Petr Vacek. Pan náměstek slavnostně pokřtí nedávno narozená jehně a bývalý herec divadla Ypsilon symbolicky předá dort Toulcovu dvoru k jeho čerstvým dvacetinám. Další symbolickou akcí bude výsadba památné lípy v přírodním areálu. Kromě zajímavých prohlídek a vyprávění s promítáním historických fotografií se mohou návštěvníci těšit také na hudební minifestival v průběhu dne.

 


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...