Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Tip na víkend: Muzeum pražského vodárenství

O víkendu se bude slavit Světový den vody. Využijte jej k návštěvě dne otevřených dveří v Muzeu pražského vodárenství!

  • Publikováno: 17. 03. 2014

V Muzeu pražského vodárenství se již tradičně na Světový den vody bude konat i letos den otevřených dveří. Otevřeno bude v sobotu a v neděli 22. a 23. března 2014 od 9:30 do 16:30. Je to unikátní příležitost, jak se dozvědět něco o vodárenství.

Interiér filtrační stanice je od výstavních prostor oddělen skleněnou stěnou, a tak se návštěvníkům naskytne neuvěřitelný výhled do Engelovy „katedrály“ s filtry. Celá expozice zachovává chronologické členění historického vývoje pražského vodárenství od prvních soukromých vodovodů z 12. století přes vltavské vodárny renesančního období a vodárenské snahy konce 19. století až po současné zásobování hl. m. Prahy vodou.

Je zde vystaven originál čerpacího stroje klatovské vodárny z roku 1830, vodovodní potrubí z antického období, část hradního vodovodu z doby Rudolfa II. a řada dalších exponátů. Trojrozměrné předměty doplňuje řada kopií unikátního a dosud nevystavovaného archivního materiálu a množství historických fotografií. Velmi cenné jsou sbírky druhů vodovodního potrubí, uzavíracích elementů a další historických přístrojů a nástrojů. Samostatně je prezentována unikátní sbírka vodoměrů.

Expozice Muzea pražského vodárenství se nachází v objektu staré filtrace úpravny vody Podolí (Podolská 15, Praha 4). Tato nová expozice byla otevřena v roce 1997. Muzeum bylo poprvé zpřístupněno veřejnosti v roce 1952. Zřizovatelem Muzea pražského vodárenství v Praze 4 – Podolí je akciová společnost Pražské vodovody a kanalizace. Návštěvu muzea mimo den otevřených dveří je možné objednat na telefonním čísle: 272 172 345 nebo e-mailu jiri.dejmek@pvk.cz.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...