Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Tábory s military tématikou pěstují v dětech disciplínu

Jak probíhá takový army tábor? Mnoho lidí se na dětské tábory s military zaměřením může dívat jako na zbytečné podporování násilí u dětí, ale jak říká jeden z letitých pořadatelů army táborů,…

  • Publikováno: 04. 05. 2017

Naďa Krejsová a její tým pořádají v roce 2017 jiiž 12. ročník letního tábora s army zaměřením. Zeptali jsme se jí tedy na detaily toho, jak jejich tábor probíhá.

Army tábory děláte již řadu let, jak dlouho a jak jste s tím vlastně začali, co vás inspirovalo? Kde se tábor koná?

První ročník Army tábora se konal v roce 2005 v Žerotíně. Původně byl tábor „civilního“ charakteru a jen jsme vkládali například noční, nebo celodenní akce s plněním úkolů, vybudováním základny a objevení základny protivníka (děti byli rozděleny do několika skupin). Zájem a nadšení z těchto aktivit nás inspirovalo k vytvoření programu, který by na takových aktivitách přímo stál. Tábor pořádáme v Žerotíně na Lounsku.

Jak váš tábor probíhá? Je to jen hraní na vojáky, nebo spíše vojenský výcvik?

Je to kombinace obojího. Děti se na několik dní stanou skutečnými vojáky. Učí se základnímu smyslu pro nějaký řád a povinnost. Od uklizených postelí, základů první pomoci, topografie, způsobu zacházení se zbraní až po samotnou taktiku boje a jak přežít v přírodě.

Řada rodičů by se možná bála svoje dítě na drsný army tábor poslat. Jak je o děti postaráno po stránce psychické i fyzické?

Program je vždy uzpůsoben dětem a velmi často se s ním různě pohybuje podle počasí, což jde ruku v ruce s možnou únavou. Není to vojna od rána do večera. Každý den je prostor pro volný čas, který si vedoucí – v našem případě velitelé čet, upravují podle potřeb své konkrétní skupiny (filmy, cesta na nákup, koupání u rybníka, volnočasové aktivity v táboře a okolí).  Počet vedoucích z na počet dětí máme velmi nadstandartní – zhruba 1 vedoucí na 6 – 8 dětí. Máme ve svém týmu několik žen a dívek, které nejsou vyloženě vojenského ražení a spíše sledují jestli někdo nesmutní, nebo si nepotřebuje jen popovídat, vlastně takový armádní psycholog. Fyzický problém nebývá. Pokud někdo není úplně zdatný, je mu nalezen prostor pro realizaci jinak. Není průzkumník, ale například člen bojové čety, strážný, prostě je zařazen na místo kde není potřeba nijak velká zdatnost , přesto nemá pocit že by nebyl platným členem týmu.¨

Je váš tábor i pro holky? Zvládají to?

Ano. Holek není tolik co kluků, nicméně každý rok nějaké máme a většinou jsou to „vojáčci“ co se pravidelně vrací, některé se postupem času přetransformovali do vedoucích – velitelů, nebo právě těch psychologů. Velitelky máme momentálně dvě.

V čem tkví podle vás význam táborů s military tématikou a proč je o ně pořád takový zájem?

Význam bych viděl především v tom že zjistí že svět není jen hra na monitoru počítače a když chcete vyhrát bitvu, není to vůbec o tom postřílet co nejvíc nepřátel, ale v první řadě o společném cíli, spolupráci, sebedisciplíně, rozvaze a tom nejdůležitějším – přátelství. Že víte  že v případě potřeby vám kamarád vezme batoh, dá svou vodu, svou svačinu, půjčí bundu, že vám hlídá záda a že vás nikdy nenechá v nouzi. A proč je o tábory takový zájem? No asi právě proto že je to realita a ne počítač co večer vypnete. V postelích po večerce na chatě si s kamarády sdělí bezprostřední dojmy, zážitky. Myslím že vlastně celý tábor je stavěn na přátelství a to se táhne programem od začátku do konce.

{{yt:SeWMtVboiy8}}

Foto: www.army-tabor.cz


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...