Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Tábory, kde se dítě na chodu tábora významně podílí, připravují děti na život

Vybrat ten správný tábor pro své dítě není úplně jednoduché. Kromě tématu celotáborové hry a typu ubytování může být významným kritériem také to, co se od dětí během tábora vyžaduje, jak se…

  • Publikováno: 11. 06. 2014

Ne každé dítě je totiž připravené loupat brambory, děnně mýt nádobí, uklízet, hlídkovat sám hodinu ve zpustlém táboře, kde všichni spí, nebo dokonce vstávat dlouho před ostatními, roztápět kamna a chystat v chladném ránu snídani pro ostatní, kteří si zatím minimálně ještě hodinku klidně spí. Pokud dítě na něco takového připravené není, může pro něj potom tábor být špatným zážitkem. Přinášíme vám zkušenosti dvou vedoucích táborů, kde se děti zapojují do většiny činností, a to nejen mytí nádobí a loupání brambor, ale kde mají třeba možnost rozhodovat o programu.

Jak to vidí vedoucí tábora PS Kamarádi

Dovolte nám stručně se představit. Jmenujeme se PS Kamarádi a naše táborová osada „U starého mlýna“ se nalézá v prostředí Orlických hor ve vesničce Prorubky u Rychnova nad Kněžnou. Mezi různorodými zábavnými aktivitami na našem táboře jako jsou paintball, jízda na koních, diskotéka atd. si ceníme i zdánlivě jednoduchých činností. Věříme, že jejich prostřednictvím pomáháme dětem nalézt alternativu k jejich každodennímu rytmu během školního roku.

Jistě tomu napomáhá prostředí: krásná příroda, absence elektrického proudu a tím i nutnost podílet se na přípravě některých základních věcí. Doufáme, že jim tyto zkušenosti pomohou v jejich konkrétních životních situacích. Odpojení se od internetu a mobilního telefonu není zdaleka pro děti samozřejmostí. Pro celou řadu z nich je to ze začátku velmi obtížné. Po čase si však mají čas uvědomit, že jim tato absence přináší volný čas, který mohou trávit v přírodě a s novými přáteli.

Za léta praxe jsme taktéž zjistili, že zkušenost například s mytím nádobí či škrábáním brambor také není zcela běžná. Když s dětmi tyto přípravné práce děláme, užijeme si spoustu legrace, ale také jim ukazujeme, že se za každým z těchto úkonů skrývá lidská práce, kterou se musejí nejdříve naučit. Jednou z oblíbených aktivit v našem táborovém programu je stezka odvahy pro vedoucí, kterou pro nás organizují děti (samozřejmě za daných bezpečnostních pravidel a s dohledem dospělých). Ukázalo se, že samotné naplánování trasy, převleků atd. děti nejen baví, ale přivádí je to k mnohem užší kolektivní spolupráci, nežli u her, které jim jsou „naservírovány“ v hotové podobě.

Jedním z veselých příkladů převrácení rolí je i soutěž pro vedoucí oddílů, kdy je pouze na nich, aby získali body pro svůj dětský oddíl. Na fotografii můžete vidět, jak vedoucí her Klára Pražáková měří čas soutěžícím – dospělákům – kteří na čas loupou jablíčka.

Mgr. Karolína Jirušková, hlavní vedoucí tábora, www.pskamaradi.cz, Hradex Králové

Přírodní tábor 188. PS T.O.Bobříci z Prahy

Tábor si stavíme každé léto sami prakticky od základů na zelené louce (přes rok necháváme stát jen holou kostru jídelný s kuchyní). Je pravda, že nejtěžší práce dělají při přípravce dospěláci, ale jen co děti po dvou dnech stavění přijedou, je už na nich, aby si postavily a zařídily svůj stan. Vedoucí jim při tom rádi poradí. Během následujících týdnů tábora mají děti na starost spoustu věcí – jako služba vaří jídlo pro ostatní, kuchařku, která by to udělala za ně, nemáme. A je to dobře. Za léta pořádání tábora se nám podařilo zorganizovat i program tak, aby družinka, která je zrovna v kuchyni, nepřišla o body do hry apod. Jasně, stane se, že je někdy jídlo později, že se něco trochu nepodaří a podobně, ale to už přece patří k životu a chybami se člověk učí.

Dlouhá léta jsme se snažili všechno dění na táboře točit kolem her, celotáborovky, bodovaných činností. Ale postupně jsme náš postoj trochu přehodnotili. Dospěli jsme k názoru, že nejen hry jsou tím výchovným prvkem na táboře. Mnohem důležitější jsou jakékoliv aktivity v kolektivu kamarádů, překonávání sám sebe přři řešení problému, jak stlouci stolek ze dřeva, aby na něm mohla stát várnice, jak poznat to správné dřevo na podpal a mnoho dalších zdánlivých banalit, které se v klasické škole neučí. A ty hry jsou tou třešínkou na dortu, kterou si ten náš společný třítýdenní život zpestřujeme.

Zdeňka Veselá, hlavní vedoucí tábora, www.bobrici.cz, Praha 10

 


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...