Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Sloupsko-šosůvské jeskyně otevřely nový okruh

Sloupsko-šošůvské jeskyně jsou největší zpřístupněné jeskyně v České republice. Od 1. srpna 2011 se pro návštěvníky Moravského krasu otevřel nový prohlídkový okruh šošůvskou částí.

  • Publikováno: 02. 09. 2011

Sloupsko-šošůvské jeskyně tvoří rozsáhlý komplex dómů, chodeb a obrovských podzemních propastí, které spojují dvě podzemní patra s výškovým rozdílem 60 metrů. Návštěvní trasa prochází horním patrem.

Navštěvníci si mohou zvolit jeden ze dvou prohlídkových okruhů.
Krátký okruh o délce 890 metrů prochází sloupskou částí jeskyně a končí v jeskyni Kůlna s archeologickou expozicí. Dlouhý okruh o délce 1760 metrů vede sloupskou i šošůvskou částí jeskyní a rovněž končí v jeskyni Kůlně.

Jeskyně je významným nalezištěm koster jeskynních medvědů, lvů, hyen a dalších živočichů.

Prostora nazývaná Eliščina jeskyně má velmi bohatou krápníkovou výzdobu a také vynikající akustiku, proto je příležitostně využívána pro koncerty komorní hudby.
Propast Nagelova, hluboká 80 metrů, je největší podzemní propastí svého druhu v České republice. Pro návštěvníky je zpřístupněna obdobně jako propast Macocha dvěma vyhlídkovými můstky.

Šošůvská část, objevená roku 1889, je charakteristická křehkou a barevnou krápníkovou výzdobou. Součástí prohlídkové trasy je také světoznámá archeologická lokalita – jeskyně Kůlna – kde byly nalezeny části lebky neandertálského člověka asi 45000 let staré. Archeologický výzkum doložil osídlení a využívání jeskyně od předposlední doby ledové před 120000 lety až do současnosti.

Od 1. srpna 2011 se pro návštěvníky Moravského krasu otevřel nový prohlídkový okruh šošůvskou částí. Speciální prohlídky mají historický nádech a zavedou návštěvníky objevitelskou cestou i do pohádkově krásných prostor jeskyně, které byly dříve uzavřeny a nyní se po mnoha letech pro veřejnost znovu otevírají.

Průvodce v dobovém oděvu ztvárňuje objevitele a pozdějšího provozovatele Šošůvských jeskyní pana Josefa Brouška. 950 metrů dlouhá prohlídková trasa s devíti zastaveními začíná ve vchodu u hotelu Broušek a končí v jeskyni Kůlně.

Provozní dobu a vstupné naleznete ZDE.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...