Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Připravovat letní tábory mě ještě neomrzelo

Každoročně pořádá desítky dětských táborů v ČR i v zahraničí, kterých se zúčastnily již tisíce nebo spíše desetitisíce dětí a teenagerů. Dalo by se čekat, že po 25 letech bude již jen zpovzdálí…

  • Publikováno: 18. 05. 2016

Hned na úvod se musím zeptat, kolik táborů během léta běžně pořádáte.

V letošním roce chystáme 100 táborů. To mimochodem znamená něco přes pět tisíc účastníků.

A který je nejoblíbenější, první obsazený?

Jednoznačně filmový tábor a military tábory.

Různé army a military tábory nabízí v současnosti kdekdo. Vy jste nicméně byli jedni z prvních. Jak takové tábory u vás probíhají?

Od začátku děláme vše pro to, aby si účastníci tábor maximálně užili. Spolupracujeme s profesionální firmou, která kompletně zajišťuje vybavení i jeho servis během tábora a tábora se účastní lektoři z řad profesionálů. Ti učí děti bezpečnosti i správnému zacházení s airsoftovými zbraněmi. Náš Military Camp je  prakticky vojenský výcvik, spí se ve stanech a program je hodně fyzicky náročný.

Nejsou pak rodiče překvapeni, když děti na tábor přivezou?

Už v informacích na webu i přihláškách píšeme, že to není tábor pro děti starostlivých maminek a rodiče necháváme podepsat, že souhlasí se zvýšenou fyzickou náročností tábora. Samozřejmě se  najdou rodiče, kteří se vyděsí, že to dítě nezvládne, opak bývá ale pravdou, účastníci si tábor užívají se vším všudy.

V čem podle vás tkví ten obrovský zájem o army tábory?

Příčin bude asi hned několik. Část dětí se na tábor dostává díky rodičům, kteří chtějí, abychom jim z jejich chlapečka udělali chlapa. Větší část je ale těch, kteří na tábor chtějí z vlastní iniciativy. Dnešní kluky už nečeká povinná vojna, ale zájem o boj a vojenství je v řadě z nich pořád. A ne všem stačí střílení v počítačových hrách.

Pro jak staré děti tyto army tábory jsou?

Spodní věková hranice u army táborů je deset a u těch tvrdších jedenáct let. Již několik let po nás rodiče chtějí adrenalinové tábory i pro mladší děti, takže jsme v letošním roce připravili nejen Mini-Military Camp, ale také Mini-Adventure Camp. Jedná se o oblíbené tábory přizpůsobené pro děti od 6 let – tedy kratší střídající se programy, více vedoucích a podobně.

Zmínil jste adventure tábory, znamená to, že děti lezou na lanech a jezdí na raftech?

Ano, ale nejen to. Na adventure táboře připravujeme pro účastníky ochutnávky aktivit, se kterými se na táborech běžně nesetkávají; airsoft, horské koloběžky, horolezectví,  lanové aktivity, sjíždění řek, laser game. Při programech využíváme metody jako při teambuildingu, účastníci si často sáhnou na hranici svých dovedností, překonávají sami sebe. Některým dětem to problémy nedělá, ale pro některé může jíž o životní okamžiky a zjistí hodně sami o sobě. A devadesát procent účastníků se na tábor vrací a jezdí opakovaně.

To ale musíte hledat pořád nové aktivity, aby je to podruhé nebo potřetí pořád bavilo

Tento tábor děláme již čtyři roky a množství zážitků, které můžeme účastníkům nabídnout, není nekonečné. Pro tento tábor nám tak začíná být Česká republika už poněkud malá, proto letos poprvé pořádáme Adventure tábor také na Slovensku. Byli jsme tam s kolegy na vlastní kůži vyzkoušet aktivity a atrakce, kam chceme děti vzít. Na ten tábor se těším, osobně se ho budu účastnit, abych to také zažil.

Říkáte, že pojedete na tábor osobně. Vedete vlastně ještě po těch letech tábory, nebo to přenecháváte mladším?

Vlastní tábor jsem vedl naposledy v roce 2012, bylo to v Itálii. Letos se kromě již zmíněného slovenského adventure tábora chystám ještě na tábor v Chorvatsku, kde máme letos novou destinaci. Na tomto táboře budu po těch pár letech dělat opět hlavního vedoucího.

Rodiče určitě zajímá, jak zajišťujete na táboře bezpečnost. A jak vzděláváte vaše vedoucí?

Pravidelně na jaře provádíme školení vedoucích. Máme vypracovanou velmi podrobnou metodiku pro vzdělávání, přeci jen máme na táborech skoro pět set vedoucích a pokud chceme zajišťovat jejich maximální spolehlivost, musíme je pečlivě vybírat. Je velikou výhodou, že areály, kde se tábory konají, jsou naše, celoročně se o ně staráme a zajišťujeme jejich bezpečnost.

Pořádáte tábory již dlouhých 25 let. Jaké vidíte po těch letech změny? Změnily se děti?
Na to není snadná odpověď. Změnilo se celkové prostředí, změnili se rodiče. Ti se o děti někdy až přehnaně bojí, přivezou dítě na tábor, vybalí mu kufr a vyžadují od něj zprávy několikrát denně. Nároky dětí jsou určitě již také trochu větší. Pro nás je to ale výzva, ne překážka.

Bavili jsme se o army a adventure táborech, ale ve vašem portfoliu je určitě mnohem více typů

To je pravda. Děláme během léta kolem stovky táborů a ty adrenalinové tvoří jen část. Pořádáme klasické tábory s celotáborovou hrou, taneční, výtvarné, fotbalové tábory. Máme ale
i holčičí tábor nebo tábor pro nejmenší. Samostatnou kapitolou jsou potom tábory u moře. Letošní novinkou je třeba Graffiti & Street Art Camp či tábor pro fotografy.

Jak řadu let sleduji vaše táborové aktivity je vidět, že neustáváte a pořád vymýšlíte nové typy táborů. Kam se chystáte  rozvíjet dále?

Ano, pořád vymýšlíme něco nového. Hodně se teď inspirujeme v zahraničí, co ale chystáme na příští rok teď nechci prozrazovat. Budeme určitě dál rozvíjet adventure aktivity a nevylučuji, že pro ně budeme do dalších let hledat i další zahraniční lokality, nejen již zmíněné Slovensko.

Rozhovor připravila Jana Ptáčková, Borovice.cz

Vyšel v Průvodci letními tábory 2016, který si můžete stáhnout zde.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...