Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Piccoli, nový projekt Letních slavností staré hudby

Piccoli, nový projekt Letních slavností staré hudby, přesvědčí děti i dospělé, že stará hudba nepatří do starého železa!

  • Publikováno: 14. 04. 2014

Zahrát si na harfu, zatančit si v palácových komnatách, přivolat slunce či vydat se na dobrodružnou hudební výpravu do dob, kdy Šemík skákal přes hradby Vyšehradu – to vše a ještě mnohem více nabídne v neděli 25. května zvídavým duším nový dětský program s názvem Piccoli – Ententýnum v paláci, jehož pořadatelem je zavedený pražský festival Letní slavnosti staré hudby.

Starobylé zdi barokního Clam-Gallasova paláce v centru Prahy na jeden den ožijí originálními hudebními a výtvarnými dílnami pro děti i rodiče. Přední umělci a interpreti malým muzikantům otevřou kouzelné dveře do světa staré hudby od středověku po baroko. Populární loutkové divadlo Buchty a loutky sehraje pohádku o tom, že chamtivost se nevyplácí, v hravém Bazaar Baroque budou děti moci směnit některou ze svých knížek či hraček za jinou, vyrobit si vlastní linoryt nebo si vyzkoušet umění kaligrafie.

„Už v minulosti jsme si vyzkoušeli, že o programy pro děti je mezi posluchači takzvané staré hudby velký zájem. Naše projekty kladou důraz na kvalitu a zároveň originalitu, snažíme se, aby byly vždy něčím jiné a vymykaly se zaběhaným představám o „vážné hudbě”. Věříme, že se Piccoli stanou součástí tradiční jarní nabídky programů pro rodiny s dětmi,“ říká Monika Nováková z pořadatelského týmu, který stojí rovněž za festivalem Letní slavnosti staré hudby.

Vstupenky je možné rezervovat prostřednictvím webových stránek. Projekt pořádá Nadace Collegium Marianum.

Letní slavnosti, které stabilně nabízí velmi pestrý program se špičkovými umělci, se letos poprvé zaměří i na malé diváky. Ti se přenesou hned o několik set let zpátky do historie. Dílna s názvem Vídr rumpumpum aneb Příběhy udatných nabídne odpovědi na některé otázky z české historie a také hru na Orffovy nástroje, zpěv a říkadla, v jejichž znamení bude celý dětský den probíhat. Nejen pro malé dámy je v dílně Basta tidli! připraveno taneční putování do minulosti pod vedením zkušené lektorky Kateřiny Klementové. Při workshopu nazvaném pro změnu Basta fidli! si děti vyzkouší zábavné hraní v orchestru, zjistí, jak se společně ladí a jestli je v takovém tělese možné improvizovat. Co je psalterium či jak se hraje na kantele ukáže workshop Tajů plné struny, Barbora Sojková malým badatelům odhalí taje středového hudby.

Dílna s příznačným názvem Nebe? Peklo? HRAJ! se vydá po stopách dětských písniček. Kromě znalosti pytláckých písní si malí účastníci odnesou i vlastní orginální zpěvníček. Naučit se přivolat slunce se před létem může hodit, stejně jako umět přilákat déšť. To ví i Matěj Kolář, který v dílně Hej, hename! obeznámí děti i jejich rodiče s dávnými rituály našich předků. 

V programu dne věnovaného dětem nebude chybět ani loutkové divadlo – vystoupí známý soubor Buchty a loutky s představením Zlatá husa. Pestrou nabídku hudebních a tanečních dílen doplní doprovodný program, který nabídne kromě jiného dílnu kaligrafie nebo dětský bazar.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...