Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Papírová duše lesa poprvé v Evropě!

Výstavní prostory Sladovny se od 17. května jakoby kouzlem promění ve fascinující imaginární les. Unikátní expozice „LES – PŘÍBĚHY PĚTI STROMŮ“ potrvá od 17.5. do 21.9. 2014.

Hlavní expozici a zároveň největší projekt sezony s názvem „LES – PŘÍBĚHY PĚTI STROMŮ“ připravuje mezinárodní tým umělců v písecké Sladovně. Wada Kavanaugh a Stephen B. Nguen z New Yorku tvoří v Evropě vůbec poprvé! Jejich fascinující papírové objekty vnesly do Sladovny duši lesa – od kořenů až po korunu stromů. V prostorách gelerie se zrodí les, ve kterém mohou návštěvníci prožívat své emoce probuzené obrazem, světlem, hudbou i fyzickým vnímáním.

Les je živé společenství stromů, které v mnohém připomíná společnost lidí – její neustálý koloběh od zrození (semínko stromu) až po smrt (tvorba humusu a následně vznik podmínek pro další růst). Na pozadí příběhů jednotlivých domácích dřevin – lípy, borovice, buku, jedle a smrku – bude expozice „LES – PŘÍBĚHY PĚTI STROMŮ“ hrou i poznáním pro malé i velké. Stromy propojí celý objekt písecké Sladovny kořeny a větvemi v jediné živé tělo. Návštěvníci prožijí cestu lesem zvenčí i zevnitř. Křehká těla papírových objektů tvoří umělci z New Yorku – Wade Kavanaugh a Stephen B. Nguyen.

Tito dva umělci, kteří momentálně žijí v Brooklynu, spolu tvoří již od r. 2005. Nejvíce se proslavili svými obrovskými objekty z krouceného papíru, kterými zaplňují celé místnosti. Každá z jejich expozic je originál, který se přizpůsobuje konstrukci konkrétního prostoru a zaplňuje prostor od země až po strop. Jejich „papírové prostředí“ připomínající lesy, stromy či organické části rostlin přímo obklopuje návštěvníky a vtahuje je svých útrob. Letos poprvé budou tvořit a vystavovat svá díla mimo USA.

Papírový les svou prací oživí zážitkovými situacemi a příběhy známý pražský scénograf Tomáš Žižka. Tento umělec je nejenom autorem několika projektů site specifik – umění místa, ale také vedoucím pedagogem programu Divadelní tvorby v netradičních prostředích pražské DAMU. Mimo jiné byl uměleckým šéfem projektu Srdce PQ (Pražské quadrienále), spoluvytváří také známé kulturní projekty, např. Čtyři dni v pohybu, Mamapapa a taneční studio Light. Se svým týmem SunCab.org z nedalekých Nahořan připravuje pro své zážitkové situace také originální zvukové a světelné prostředí. Vzniká tím komponovaný dosud neviděný tvar, který jistě zaujme malé i velké návštěvníky Sladovny.

Výstava bude ovšem zajímavá i svými dalšími vjemy – návštěvníci se mohou těšit na hudbu Vladimíra Václavka, který pro tuto expozici, určenou dětem i dospělým, složil několik ambientních hudebních kompozic. Na nahrávce 
se podílela hlasem, píšťalami, zvuky a perkusemi Tanja Ebeling. Stejně jako u předešlých výstav, připravuje Sladovna pro své návštěvníky mnoho doprovodných programů pro širokou veřejnost. Lektorské programy pro školní skupiny představí dětem les, jako předobraz lidského světa: les jako živé společenství stromů, které v mnohém připomíná společnost lidí – její neustálý koloběh od zrození (semínko stromu) až po smrt (tvorba humusu a následně vznik podmínek pro další růst). A nezapomeneme ani na magický svět lesa se svými viditelnými i skrytými bytostmi. Návštěvníci si budou moci v kořenech, kmenech a korunách stromů hrát, objevovat a prožívat něco tak fantastického, že se budou chtít do magického lesa ve Sladovně vracet.

Výstava zaplní všechna patra písecké Sladovny včetně nádvoří a terasy.

Ceník vstupného:
Dospělí 90 Kč
Děti od 2 do 15 let: 60 Kč
Rodinné vstupné: 230 Kč (3 – 5 osob)
Senioři nad 65 let: 60 Kč
ZTP: zdarma

Více informací:
MgA. Tereza Dobiášová
ředitelka Sladovny Písek, o.p.s. 
e-mail: reditelka@sladovna.cz
GSM: +420 724 889 421


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...