Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Odstartoval 25. ročník ankety Zlatý Ámos

Ve středu 4. října 2017, v předvečer Světového dne učitelů, byl odstartován 25. ročník ankety o nejoblíbenějšího učitele České republiky Zlatý Ámos. Slavnostní pásku přestřihl ministr školství…

  • Publikováno: 13. 10. 2017

Od čtvrtka 5. října do 31. prosince mohou žáci základních a středních škol nominovat své kandidáty na titul Zlatý Ámos. Možná to někoho překvapí, ale nejčastěji žáci na svých učitelích oceňují to, že jsou na ně nároční, že se s nimi umějí bavit o čemkoliv a že jsou v daném oboru skuteční profesionálové. Všem, kteří nominaci získají, ministr školství vzkazuje: „Berte to jako výzvu a neodmítejte svoji kandidaturu. Není nic krásnějšího, než když vaši práci ocení ti, pro které ji děláte.“

Vítěze, jejichž jména se dozvíme v březnu v předvečer Dne učitelů, čeká řada zajímavých cen, včetně společného zájezdu pro celou třídu od cestovní kanceláře CK2 v hodnotě 50 000 korun. Ámos fyzikář získá pro svou školu tzv. oranžovou učebnu od společnosti ČEZ a Ámos chemikář finanční částku na nákup školních pomůcek či na své vzdělávání.

Ohlédnutí do historie ankety Zlatý Ámos

První ročník ankety se konal ve školním roce 1993/1994. Zúčastnilo se ho 19 učitelů. Historicky prvním Zlatým Ámosem se stal Petr Martínek z Vlašimi.

Sečteme-li účastníky všech dosavadních čtyřiadvaceti ročníků, vyjde číslo 844. Nominovaných učitelek a učitelů bylo však ještě více. Ne všichni se odváží žákovskou nominaci přijmout. Nejvíce účastníků ankety bylo ve školním roce 2012/2013, celkem 65.

Nejvíce oblíbených učitelek a učitelů je podle statistik pořadatelů Zlatého Ámose v Moravskoslezském kraji – 144. Dva z nich se mohou pochlubit titulem nejoblíbenější učitelka. Rekordmany v počtu Zlatých Ámosů jsou však kraje Středočeský a Jihočeský. V každém z nich učí čtyři. Středočeský kraj je zároveň na druhém místě v celkovém počtu kandidátů na titul – celkem 121. Se 116 účastníky ankety je na třetí příčce Praha. Stejně tak se Praha se Zlínským krajem dělí o třetí místo v počtu Zlatých Ámosů – 3.

Na opačném konci statistiky, tedy na posledním 14. místě co do počtu účastníků, je Karlovarský kraj. Tady žáci za 24 let trvání ankety nominovali pouze 18 pedagogů. Přesto i tady učí jeden Zlatý Ámos. Stejně, jako v kraji Libereckém, Pardubickém, Vysočině, Jihomoravském a Olomouckém. Pouze dva kraje – Plzeňský a Ústecký – se Zlatým Ámosem chlubit nemohou.

Pravidla jubilejního 25. ročníku Zlatého Ámose zůstávají stejná jako každý rok. Nominovat pedagogy mohou pouze žáci základních a středních škol. Do přihlášky, kterou najdou na www.zlatyamos.cz, je třeba napsat stručnou charakteristiku navrhovaného pedagoga, popsat jeden společný zážitek a připojit podpisy 100 osob, které s přihláškou souhlasí. Posledním dnem, kdy je možné přihlášku poslat, je 31. prosinec 2017. V lednu a v únoru příštího roku proběhnou regionální kola, kde žáci musí před porotou přihlášku svého kantora obhájit. Semifinále je plánováno na začátek března. Anketa vyvrcholí v pátek 23. března 2018 veřejným finále. Slavnostní korunovace bude jako tradičně na Kantorském bále v sobotu 24. března 2018.

 


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...